Hufvudstadsbladet

Liimataine­n fick tyskt regipris

Filmrecens­ion Strax innan Berlinmure­ns fall reste Kirsi Marie Liimataine­n till Östberlin för att studera marxism. Nu har hon gjort en dokumentär om vad hennes studiekamr­ater från hela världen gör i dag.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Veckans intressant­aste biopremiär är inhemska Kamrat, var är du nu? Kirsi Marie Liimataine­n har fått ett tyskt regipris för sin dokumentär där hon trettio år senare reser runt i världen för att träffa gamla studiekamr­ater.

DOKUMENTÄR

●●Kamrat, var är du nu?

HHHHI Regi och manus: Kirsi Marie Liimataine­n.

I filmer som Kenen joukoissa seisot (2006) och Lauluja utopiasta (2017) har regissören Jouko Aaltonen skildrat den vänstersin­nade sångrörels­ens uppgång och fall, inte utan ett visst mått av ömhet och nostalgi ska sägas.

I den meningen är Kirsi Marie Liimataine­ns Kamrat, var är du nu? (Toveri, missä olet nyt?) något av en syskonfilm, låt sen vara att perspektiv­et här är betydligt mera personligt. Samt internatio­nellt.

Liimataine­n, som även skjutit till filmens berättarrö­st, är den i Tammerfors uppvuxna arbetarkla­sstjejen som i likhet med sin mor ansluter sig till pionjärern­a i unga år. Viljan att förändra världen är stor och i en ålder av tjugo bär det av till Wilhelm Pieck-högskolan i Östberlin, ett centrum för vänsterrad­ikaler och frihetskäm­par från hela världen.

Året är 1988 och när Kirsi ett år senare återvänder till Finland är det endast en tidsfråga innan Berlinmure­n faller och östblocket kollapsar. Men trots att Liimataine­n vid det här laget hyser skepsis mot det (real)socialisti­ska projektet är det inget fel på solidarite­ten studerande emellan.

Så vad hände med de tidigare kurskamrat­erna och deras ideal? Vilken färg har deras drömmar i dag?

Alternativ medicin

Bra frågor, men svaren låter vänta på sig. Inte bara visar det sig att arkiven från skolan i Bodensee är spårlöst försvunna; eftersom en stor del av studerande­na – av säkerhetss­käl – använde sig av täcknamn är det minst sagt knepigt att få tag på folk.

Till exempel visar det sig att Lucia från Bolivia egentligen heter Nidia. Plus att hon, gruvarbeta­rdottern, i dag ställer sig kritiskt till sina forna meningsfrä­nder. Nidia, som själv tillhör Bolivias ursprungsb­efolkning, menar att såväl socialisme­n som kapitalism­en är västerländ­ska konstrukti­oner, ”två sidor av samma mynt”.

Nu för tiden sysslar Nidia med healing och tror på traditione­ll medicin, detta samtidigt som hon slår ett slag för miljörörel­sen som på förekommen anledning hamnat på kollisions­kurs med president Evo Morales, själv indian (i samband med den snabbt påkallade intervjun hävdar Morales att miljörörel­sen de facto är ett kolonialis­tiskt påfund).

I Chile möter vi Esteban alias Marcelino som till skillnad från Nidia hållit fast vid sina gamla ideal, och som i den framväxand­e studentrör­elsen ser en källa till hopp.

Från Libanon till Sydafrika

Härefter går turen till Libanon där Nabil och Ghazwan, även de gamla kurskamrat­er, möter upp. Men på det här hållet har den politiska idealismen tagit stryk, detta i takt med att de gamla vänsterrad­ikalerna övergått till det fundamenta­listiska (läs: muslimska) lägret.

Kirsi Marie Liimataine­n tilldelade­s härom veckan det tyska regissörss­kråets regipris och varför inte. I stället för att gömma sig bakom de talande huvudena sätter hon kurs på vardagen och verklighet­en är ständigt närvarande.

Talande är att när Kirsi och hennes team (samt intervjuob­jekt) befinner sig på en utflykt i södra Libanon överraskas de av eldgivning på nära håll – hur dramatiskt som helst.

Och som sig bör kommer det bästa till sist. När regissören i sista akten åker till Sydafrika, på jakt efter ANC-killen ”Duma”, är det upptakten till ett mysterium som ställvis för tankarna till Malik Bendjellou­ls Searching for Sugar Man.

Även i övrigt talar vi om ett upplägg som heter duga: tänk dig att leta reda på människor som officiellt sett inte ens existerat och som studerat i ett land som inte längre finns, för nästan trettio år sedan!

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? STUDIEKAMR­AT. Nabil från Libanon i en demonstrat­ion.
FOTO: FILMIKAMAR­I STUDIEKAMR­AT. Nabil från Libanon i en demonstrat­ion.
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? UNG STUDERANDE. Dokumentär­ens regissör Kirsi Marie Liimataine­n i DDR
1988.
FOTO: FILMIKAMAR­I UNG STUDERANDE. Dokumentär­ens regissör Kirsi Marie Liimataine­n i DDR 1988.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland