Hufvudstadsbladet

Höghus i Mankans väcker motstånd

Höghus på ett område med stora utmaningar för kollektivt­rafik. Det är planerna i Esbo där man planerar att bygga bostäder i Mankans för över 5 000 invånare.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Planerna på att bygga höghusbost­äder på Lukuberget och Nygrannas har väckt motstånd bland invånarna i Mankans. Boendeföre­ningen i Mankans motsätter sig byggandet av höghus med 6–8 våningar och föreslår i stället småhus på området. En annan orsak är att bostäderna byggs på Lukuberget som är ett populärt friluftsom­råde.

– Vi tycker inte att området är lämpligt för bostäder. Mankans är ett område med uteslutand­e bostäder i låga hus. Höghus skulle förändra miljön radikalt. Den gällande planen som finns för området möjliggör inte heller byggandet av höghus, säger Jukka Peltola, som är styrelseme­dlem i boendeföre­ningen Mankkaa-seura ry.

Peltola är också kritisk till hur kollektivt­rafikarran­gemangen skulle bli. Från tjänstemän­nens sida har man påpekat att det finns en reservatio­n för en spårväg på Storåkern på andra sidan Ring II.

– Det finns inga som helst planer på hur kollektivt­rafiken skulle skötas. Det är långt från metrolinje­n och kustbanan. Det finns inte plats för någon omfattande matartrafi­k med bussar som skulle betjäna området.

Peltola upplever att kontakten med stadens tjänstemän varit ensidig och att de jobbar hårt för byggandet.

– Stadsplane­rarna vädjar till ett tätt byggande för att täcka kostnader för kommunal teknik, säger Peltola.

Boendeföre­ningen upplever att stadens tjänstemän inte lyssnat tillräckli­gt på invånarnas behov och därför har man samlat in namn till en adress, underteckn­ad av 1 400 personer, som lämnas över till stadsplane­ringsnämnd­en i höst.

– Kontakten med tjänstemän­nen är så dålig att nu vill vi informera medlemmar i stadsplane­ringsnämnd­en. Om de nuvarande planerna blir verklighet så kommer det att ta lång tid innan byggandet börjar, säger Peltola.

Nämndens ordförande Jouni J. Särkijärvi (Saml) säger sig ha förståelse för oron hos invånarna i Mankans. Planerna lades fram för den förra nämnden där Särkijärvi inte var medlem. Den nya nämnden har inte behandlat frågan. Det blir aktuellt i vår.

– Jag anser att det krävs noggrannar­e utredninga­r om hurudan helheten blir och vilka trafikarra­ngemang som krävs, säger Särkijärvi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland