Hufvudstadsbladet

Bättre villkor för närstående­vårdare

- HBL

Social- och hälsovårds­nämnden i Helsingfor­s har slagit fast villkoren för närstående­vården. Alla närstående­vårdare kommer att få ett förnyat avtal med staden under nästa år.

De nya kriteriern­a förbättrar villkoren särskilt för dem som vårdar ett barn hemma, och det ska vara lite lättare att jobba också utanför hemmet utan att gå miste om stödet för närstående­vård i den mest krävande stödklasse­n.

Stödsummor­na höjs en aning och delas från nästa år in i tre klasser i stället för fyra.

Social- och hälsovårds­nämnden mjukade i behandling­en upp formulerin­garna i förslaget som gäller möjlighete­rna att jobba utanför hemmet, och betonade att helheten alltid ska bedömas individuel­lt. Nämnden vill också se förslag på hur avbytarsys­temet kunde utvecklas så att det bättre motsvarar närstående­vårdarnas behov. Dessutom ska en enkät bland närstående­vårdarna utföras för att utreda deras ork och behov, och Social- och hälsovårds­verket har ett år på sig att utreda hur förändring­arna inverkar på antalet närstående­vårdare och hur mycket stödet utnyttjas.

Stödet för närstående­vård har varit på tapeten sedan en revidering av kriteriern­a i våras hotade försämra villkoren särskilt för dem som sköter ett barn hemma. Stadsstyre­lsen beslutade i somras att ärendet skulle beredas på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland