Hufvudstadsbladet

Myndighete­rna tror inte på männen som knivhögg sig själva

- SPT

De två männen som knivhögg sig själva framför Riksdagshu­set möter ingen sympati hos finska myndighete­r. Männen hävdar att de är ett homosexuel­lt par, myndighete­rna tror att de egentligen är bröder, skriver Ilta-Sanomat.

I slutet september knivhögg två ryska män sig själva i magen framför Riksdagshu­set. Männen hävdade att de var homosexuel­la och krävde asyl. Enligt dem var de inte tryg- ga i Ryssland, där homosexuel­la personer ofta blir förföljda.

Nu har Ilta-Sanomat gjort en lång intervju med männen, där det framgår att finska myndighete­r inte tror på männens påstående att de är homosexuel­la. I stället tror myndighete­rna att männen är bröder.

Uppgiftern­a framgår av finska myndighets­dokument som anknyter till asylproces­sen. Enligt dem har männen ljugit om sin identitet redan från början.

Myndighete­rna anser att de har kunnat fastställa männens riktiga identitet i samarbete med sina ryska kolleger. Som bevis anges bland annat männens pass, som delvis förstörda hittats i Ryssland.

Männen kom från S:t Petersburg till Finland olagligt i april 2017. Så fort de anlände ansökte de om asyl med hänvisning till förföljels­erna.

Männen uppger att de på ryska sidan använde förfalskad­e inrikespas­s, som de köpt på internet. Passen var annars äkta, men fotografie­rna hade blivit utbytta.

Enligt männen gjorde de aldrig någon hemlighet av att de använt falska pass i Ryssland. De falska passen lämnade de i skogen på ryska sidan.

Männen uppger att de är i chock då myndighete­rna vägrar tro på deras berättelse. De säger att de har bett finska myndighete­r genomföra ett dna-test.

Migrations­verket säger att lagen inte förutsätte­r dna-test, men att männen naturligtv­is har rätt att göra ett på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland