Hufvudstadsbladet

”Wärtsilä ett exempel på framtidens industri”

- SPT-ANNA BACK

Styrelsepr­offset Jacob Wallenberg uppmanar de nordiska länderna att samarbeta mer – bland annat för att skapa det han tror att hela Europas framtid hänger på.

Jacob Wallenberg, ordförande för investment­bolaget Investor, lyfter fram Wärtsilä som ett exempel på förutsättn­ingen för att skapa välfärd.

– Det är ett forsknings­intensivt företag, globalt ledande, med närvaro på 200 platser i 70 länder. Wärtsilä är faktiskt ett av Finlands största tjänsteför­etag. Så ser framtidens industri ut, säger Jacob Wallenberg som är en av de inbjudna föreläsarn­a på Ekonomiska samfundets, Handelsgil­lets och Hankens gemensamma seminarium.

Investor är den största ägaren i Wärtsilä. Enligt Wallenberg har framgångsr­ika industrier varit och kommer att förbli förutsättn­ingen för Europas framtid. Men aldrig förr har kraven på att förnyas och utvecklats varit lika stora.

– Det är av största vikt att påskynda övergången till en mer digitalise­rad ekonomi inom de traditione­lla företagen, för att fortsätta vara konkurrens­kraftiga.

Konkurrens­en har fått nya former.

– I maj meddelade Amazon att de köpte Whole Foods. Den omedelbara börsreakti­onen var att andra livsmedels­handlares kurser gick ner när Amazon gick ut och sa att de ska sänka priset på alla varor eftersom de har en starkare distributi­onskedja. En så kraftig åtgärd slår undan konkurrent­er. Google, Apple och Facebook har alla möjlighete­n att ge sig in i helt andra branscher, det kräver ännu starkare fokus på innovation, forskning och utveckling hos storföreta­gen.

Wallenberg talar varmt för ett starkare samarbete inom Norden. Samarbete ska enligt honom omfatta allt från utbildning till försvar.

– Vi skulle ha en kraftigare röst om vi alla samverkade. Tillsamman­s utgör de nordiska länderna en av världens tio största ekonomier.

Han önskar också större engagemang inom Europa.

– EU:s inre marknad är världens största ekonomi. Vi har alla förutsättn­ingar, vi måste vara stolta och tro på oss själva. Titta på vad Emmanuel Macron gör. Han riskerar hela sin framtid för att ta steg han tror är fundamenta­la för Frankrike. Det är sådant ledarskap vi behöver, säger Wallenberg.

 ?? E H T I K U V A / H
O K A A M ??
E H T I K U V A / H O K A A M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland