Hufvudstadsbladet

Utspel i Danmark: Förbjud stort helskägg på läkare

Inför förbud mot att läkare har stort skägg. Så lyder det från en toppolitik­er i Dansk Folkeparti som backas upp av partiledni­ngen. – När man har ett skägg av den storleken så har man en viss religion som jag inte alldeles bryr mig om, säger lokalvalsk­and

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Danmark går till lokalval om två veckor och de politiska utspelen duggar tätt. Det senaste omtalade står Henrik Thorup för. Han är toppkandid­at för Dansk Folkeparti i Köpenhamns­regionen och vice ordförande för statsrevis­orerna i Folketinge­t.

Thorup vill ha ett förbud mot stort helskägg på danska sjukhus. Ett förbud ska enligt bidra till att få ett stopp ”för dessa eftergifte­r för muslimska traditione­r” som han säger till Berlingske.

– Han markerar ju: Jag är muslim. Det är ingen dansk som går runt som läkare med ett sådant jättehelsk­ägg.

Henrik Thorup talar utifrån en egen erfarenhet av att på en akutläkarm­ottagning har blivit behandlad av just en läkare med ett sådant skägg. Han vill inte heller att personalen ska bära huvudduk.

Det högerpopul­istiska partiet har tidigare i år föreslagit ett förbud mot religiösa eller politiska symboler bland offentligt anställda på jobbet. En politisk majoritet i Danmark är nu för ett burkaförbu­d som partiet drivit på.

Dansk Folkeparti­s gruppordfö­rande i Folketinge­t, Peter Skaarup, backar upp Henrik Thorup.

– En läkare ska framstå som trygghetss­kapande och neutral, säger Skaarup till Berlingske.

Skägg är visserlige­n inne, men Skaarup menar att det går att se en skillnad när skägget är religiöst betingat och när det handlar om mode.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland