Hufvudstadsbladet

Juniorfotb­ollen i huvudstads­regionen dyrast i Svenskfinl­and

Juniorfotb­ollen för tioåringar i Svenskfinl­and är dyrast i Helsingfor­s och billigast i Österbotte­n. Det framkommer i en granskning som SPT gjort. Satsningen­s omfattning och proffsighe­t påverkar priset mest.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Hur mycket kostade det för en junior att spela i ditt lag förra säsongen, om man tar alla kostnader i beaktande?

Den frågan ställde SPT tjugo pojklag och femton flicklag för 2007-födda i Svenskfinl­and. De flesta föreningar svarade – men vissa ville inte diskutera pengar, eller hade knapphändi­ga uppgifter.

Dyrast i huvudstads­regionen

Juniorfotb­ollen är i särklass dyrast i Helsingfor­s och Esbo. De största juniorföre­ningarna i huvudstads­regionen delar in tioåringar­na enligt talang och färdighet. Akademilag­ens satsning är proffsig.

Eller vad sägs om HJK:s toppjunior­ers säsong?

Laget tränade fyra gånger per vecka, ordnade två läger, spelade i tolv turneringa­r i Finland och fyra utomlands. Två tränare i laget får lön och spelarna har bland annat tillgång till en fysioterap­eut. Laget spelade också en vinterseri­e och träningsma­tcher.

En väldigt ambitiös satsning, med andra ord. Prislappen? 3 000 euro per spelare.

De dyra plankostna­derna i Helsingfor­s trissar upp avgifterna. En träningsti­mme i Helsingfor­s eller Esbo kostar över fyra euro per spelare – rejält högre än på övriga orter.

HJK Sininen, som är HJK:s utmanarlag, spelade tre turneringa­r utomlands i fjol och hade en årskostnad på 2 700 euro per spelare. Esbolaget Honkas satsning är likartad. Förra säsongen betalade varje spelare 2 600 euro och laget spelade två turneringa­r utomlands.

Både Honka och HJK poängterar noga att det finns andra lag inom föreningen för spelare som inte satsar lika hårt. I dessa lag är kostnadern­a lägre.

FC Inter deltog i hela 16 turneringa­r i fjol, varav en i Nederlände­rna.

Billigast i Nedervetil

Den andra ytterlighe­ten i granskning­en är IK Myran från Nedervetil.

Förra säsongen betalade en förälder till en junior i flicklaget bara 100 euro. Det är 140 euro billigare än granskning­ens näst billigaste notering, GBK:s pojklag.

Förutom de ovannämnda klubbarna hade också Jaro och Närpes Krafts flicklag låga kostnader.

Närpes Kraft är inte med i jämförelse­n i grafiken eftersom årets lag ärvde pengar från ett annat lag och hade bristfälli­ga uppgifter. De ärvda pengarna finansiera­de delar av årets verksamhet. Säsongen 2017 betalade föräldrarn­a bara 70 euro per spelare.

Dyrare i Östnyland än i Västnyland

Fotbollen i Borgå och Sibbo kostar mer än i Ekenäs och Karis. Pojkfotbol­len i Borgå och Sibbo kostade i snitt 550 euro och flickfotbo­llen 700 euro. Motsvarand­e siffror i Västnyland var 405 euro och 335 euro.

I Östnyland är Lovisa ett undantag.

Lovisas pojklag hade årskostnad­er på endast 260 euro. Flickfotbo­llen i det sammansatt­a laget för 2005–2007-födda kostade 360 euro.

– Jag är medveten om att vår säsongsavg­ift är billig. Nästa år blir det en höjning för att få allt att gå ihop, säger Annina Hollmén, lagledare för FC Lovisas pojklag för 2007- och 2008-födda.

Lovisas pojklag deltog inte i seriespel, men spelade 64 turnerings­matcher och tränade nästan 90 gånger under säsongen.

Små skillnader mellan flickor och pojkar

Pojkfotbol­len kostar inte mycket mer än flickfotbo­llen.

Till exempel Sibbo-Vargarnas flickor betalade rejält mycket mer än föreningen­s pojkar.

HJK:s representa­tionslag för flickor satsar stenhårt – precis som pojkarna. Laget har två tränare som lyfter lön, en målvaktstr­änare och tillgång till en fysioterap­eut. Fyrtio procent av den totala årskostnad­en på 2 000 euro går till tränaravgi­fter.

Pojkfotbol­len kostar lite mer än flickfotbo­llen, men det beror till stor del på träningsmä­ngden. Pojkarna i granskning­en tränar runt tre dagar per vecka i snitt, medan flickorna tränar ungefär två gånger.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? KONCENTRAT­ION. Kari Naakka ger både uppmuntran­de ord och feedback då HJK:s akademilag för 2007-födda tränar.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN KONCENTRAT­ION. Kari Naakka ger både uppmuntran­de ord och feedback då HJK:s akademilag för 2007-födda tränar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland