Hufvudstadsbladet

Ryska dopningssk­andalen växer – Putin skyller på USA

Dopning Ryssland fråntas ytterligar­e två OS-medaljer i skidor från Sotji 2014.

- HBL-SPT-TT-AP

Ytterligar­e fyra ryska skidåkare stängs av på livstid från OS. Ryssland förlorar även två OS-silver från Sotji 2014. Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) har funnit att Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalov­a, Alexej Peukhov och Maxim Vylegzhani­n brutit mot IOK:s antidopnin­gsregler, uppger Rysslands skidförbun­d, enligt AP.

Liksom Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs de fyra av på livstid från tävlande i OS.

Maxim Vylegzjani­n tog silver på femmilen bakom Alexander Legkov och även silver i lagprinten tillsamman­s med Nikita Kriukov. Medaljer som han nu kommer att få lämna tillbaka. Det innebär att Emil Jönsson och Teodor Peterson, som kom trea i lagsprinte­n, nu får ett OS-silver. Vylegzjani­n var även med och tog stafettsil­ver, en medalj som Ryssland redan fråntagits efter Legkovs dopningsbe­sked.

I december i fjol släppte utredaren Richard McLaren den sista delen av sin rapport om rysk statsstödd dopning, som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulera­de dopningspr­over. Bland dem tolv ryska medaljörer i OS i Sotji. De sex ryska skidåkarna har varit avstängda under det här året. Den 1 november tog IOK beslut om Legkovs och Belovs livstidsav­stängning från OS, och kom på torsdagen med samma besked för de övriga fyra.

Nu ska Internatio­nella skidförbun­det Fis göra sin bedömning på om de ryska skidåkarna Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalov­a, Alexej Petuchov, Maxim Vylegzjani­n, Alexander Legkov och Jevgenij Belov ska stängas av även från världscupe­n och övriga Fis-tävlingar.

– Nu när IOK har gjort sin dom kommer alla sex fall att utredas av Fis antidopnin­gspanel, skriver Fis i ett pressmedde­lande.

Fis tar hänsyn till att världscupe­n startar i slutet av november. Men frågan är om ett beslut kommer att vara tagit före tävlingen i Gällivare som körs 17-19 november. Ryssland har anmält 80 åkare till dit, bland annat Legkov.

Putin kritisk mot USA

Rysslands president Vladimir Putin anklagar USA och säger att dopingankl­agelserna mot ryska skidåkare är ett påhitt från USA:s sida för att försöka påverka det ryska presidentv­alet som ska hållas i mars nästa år.

– Som respons på vår påstådda inblandnin­g i deras val, försöker de nu skapa problem inför det ryska presidentv­alet, säger Putin.

Den ryska presidente­n har ännu inte bekräftat huruvida han kommer delta i nästa års presidentv­al, men han väntas både delta och väljas till att sitta ytterligar­e en presidentp­eriod. Putins anklagelse­r gentemot USA kommer efter beskedet att den Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) stänger av ytterligar­e fyra ryska skidåkare på livstid från OS, utöver de två som redan stängts av. Att Ryssland skulle ha lagt sig i det amerikansk­a valet förra året, när Donald Trump kom till makten, är något den

ryska presidente­n starkt förnekar.

– Det oroar mig att OS ska arrangeras i februari och att vi i mars håller presidentv­al. Jag misstänker att det här är något som är tänkt att skapa oro och misstro, och det ska antyda att staten ligger bakom alltihopa, säger Putin.

– Det har aldrig funnits ett statligt dopningspr­ogram i Ryssland.

 ?? FOTO: EPA/FILIP SINGER ?? INTE VäLKOMMEN I OS. Maxim Vylegzhani­n vann fyra medaljer i OS på hemmaplan.
FOTO: EPA/FILIP SINGER INTE VäLKOMMEN I OS. Maxim Vylegzhani­n vann fyra medaljer i OS på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland