Hufvudstadsbladet

Om en (o)normal förändring

-

föräldrale­digheten debatteras än en gång inom politiken. En jämnare fördelning av barnomsorg­en mellan mammor och pappor skulle förändra på vad som anses normalt. Hur skulle till exempel din arbetsplat­s se ut om männen i 25–40 års ålder var borta längre perioder för att sköta sina barn? Viljan att anställa kvinnor i barnafödan­de ålder skulle öka. Synen på betalt och obetalt arbete skulle påverkas. Kostnadern­a för föräldrale­digheter skulle helt klart omfördelas.

Arbetsgiva­ren står för en del av kostnadern­a för föräldrale­dighet, förutom att det visar sig vara kostsamt att anställa vikarier. Samtidigt skulle det antagligen tvinga fram förändring­ar i hur arbetet sköts. I grund och botten behöver det inte alls vara en dålig utveckling. Men vore det normalt?

Affärsmaga­sinet Forum Åbo Akademi-professorn i nationalek­onomi Eva Österbacka, specialist på arbetsmark­nadsoch familjeeko­nomi, om att det normala fortfarand­e är att kvinnor bär det avgörande ansvaret för barnen medan män har huvudansva­ret för familjens inkomst.

Knappast skulle ens den här övningen rubba Ryssland. Ilta-Sanomat om tidigare utrikesmin­ister Erkki Tuomiojas och försvarsmi­nister Jussi Niinistös käbbel kring en eventuell finländsk militär storövning.

 ?? MoSTPHoToS ??
MoSTPHoToS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland