Hufvudstadsbladet

Finns det portvakter?

-

social- ocH Hälsovårds­reformen Förslaget till socialoch hälsovårds­reform går i dagarna ut på remiss. Det är därför särskilt angeläget att senast nu ta ställning till förslaget. Något Johanna Ahola-Launonen, doktorand i samhällsfi­losofi och bioetik, gör i Helsingin Sanomat (1.11) ”Skulle alla få välja de bästa social- och hälsovårds­reformtjän­sterna?”

Ahola-Launonen påpekar hur den förespråka­de valfrihete­n i reformen i och för sig verkar attraktiv. Var och en vill högst antagligt välja det alternativ som tillgodose­r ens vårdbehov så snabbt och bra som möjligt. Men finns det då långsammar­e och sämre alternativ, kommer det fortfarand­e att finnas portvakter, frågar hon sig. Detta ger reformen i dess nuvarande utformning inga svar på. Egentligen är det enda svaret grundlagen och vård- och lä--

kar- inklusive tjänsteman­naetiken, oavsett arbetsgiva­re. Styr privatsekt­orns intagnings- och utslagning­smekanisme­r, vinstkrave­n, också framledes gallringen? I detta fall baserad på det mervärde ekonomiskt bättre situerade patienter och klienter förmår ge företagen inom hälso- och sjukvård, socialtjän­ster med mera?

Om så inte är fallet strider det emot styrprinci­pen för privata aktiebolag vilka enligt lag bör tillgodose sina aktieägare­s vinstintre­ssen. Detta oavsett om börsbolage­t tillverkar cellulosa, bilar, sysslar med svinuppföd­ning, Angry birds eller med hälsa, sjukvård, rehabilite­ring, socialtjän­ster, barn- eller äldreomsor­g. Hur blir det med tjänster som inte medför sina ägare mervärde, men där människovä­rdet är incitament­et? Som i palliativ vård, vård av obotligt sjuka, gravt funktionsh­indrade etcetera. Ändras kriteriern­a för människovä­rdet samtidigt?

Härtill kommer samhälleli­ga investerin­gar i hälso-, sjuk- och socialtjän­stfastighe­ter med mera om de privatiser­as. Glider mervärdena undan skattemynd­igheterna till skattepara­dis? Social- och hälsovårds­reformen är en prövosten för den offentliga välfärdspo­litiken. Om vi tar nya, i detta fall kommersiel­la instrument i bruk, medför detta inte endast avlastning av den offentliga sektorn utan bär med sig andra utmaningar och riktlinjer för välfärdspo­litiken i stort. Frågan är vem eller vilka längre färdas väl på livets hav. Vi alla eller bara de?

GEORG WALLS

professor emeritus (socialpoli­tik, särskilt socialt arbete), Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland