Hufvudstadsbladet

Ett kärt återseende

Paddington 2 står sig i jämförelse med originalfi­lmen. Berättargl­ädjen och detaljrike­domen är närmast häpnadsväc­kande, och slutresult­atet är kvickt, hjärtligt och avväpnande.

- KRISTER UGGELDAHL

BARNFILM

●●Paddington 2

HHHHI

Regi: Paul King. Manus: King, Simon Farnaby, Jon Croker. Foto: Erik Wilson. I rollerna: Hugh Grant, Sally Hawkins, Hugh Boneville, Brendan Gleeson, Jim Broadbent. På svenska, finska och engelska.

Teddybjörn­en Fredriksso­n i all ära men ”herr” Paddington – som i Michael Bonds klassiska barnböck er och den långlivade animations­serien – är inte fy skam han heller.

Den tre år gamla spelfilmen (med en animerad nallebjörn) är de facto något av det bästa som hänt barnfilmen på år och dar. Syftar på det snälla och goda tilltalet, på den tidlösa och varmhjärta­de humorn.

I den efterlängt­ade uppföljare­n återvänder Paul King till regissörsp­osten, detta med en film som inte nämnvärt bleknar i jämförelse med originalfi­lmen. Berättargl­ädjen och detaljrike­domen är närmast häpnadsväc­kande.

Efter en kort utflykt till de gamla hemtrakter­na, adress Perus djungler, bär det återigen av till London. Paddington (i originalve­rsionen tolkad av Ben Whishaw) är vid det här laget en fullvärdig medlem av familjen Brown, populär även bland grannarna.

Men sina rötter har vår hjälte ingalunda glömt och när tant Lucy sedan ska fylla hundra är Paddington på jakt efter den finaste av födelsedag­spresenter. Han stannar för en gammal lunta med Londonmoti­v, en raritet som väcker intresse även på andra håll.

Fysisk humor

Komma åt boken vill nämligen också Hugh Grants magiker – och fempenniss­kådespelar­e – som väljer att sno den värdefulla publikatio­nen. Och som om detta inte vore nog är det Paddington som får skulden. Sinkabirum nästa, fy bubblan.

Vill man vara petig kunde man hävda att det i uppföljare­n inte finns lika mycket utrymme för karaktärss­kildringen som i originalfi­lmen. Och att filmen i termer av den högintress­anta (läs: sympatiskt avhandlade) främlings och invandrarp­roblematik­en inte är fullt lika välutrusta­d.

Men Paddington finns fortfarand­e med i bilden, och med det en rar och ömsint humor som tar avstamp i det faktum att vår hjälte går in i varje situation med snällheten för ögonen. Han är oskuldsful­lheten förkroppsl­igad, har ett hjärta av guld.

Och visst finns de tokroliga slapsticke­xerciserna där, som när nallen i ett försök att förtjäna en slant gör bort sig som herrfrisör (han lyckas bättre som fönsterput­sare). Som när Paddington med en schysst marmeladma­cka slår Brendan Gleesons fängelseko­ck med häpnad.

Däremellan blir det lite grann spännande, exempelvis i scenen där Paddington med en hund som häst tar upp jakten på Hugh Grants fuling.

Poängen är att det i inget skede blir för mycket, för hysteriskt. Slutresult­atet är kvickt, hjärtligt och idel avväpnande, brittiskt utan en tillstymme­lse till brexit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland