Hufvudstadsbladet

Skådespela­ruppropet

-

●●I ett upprop från 456 kvinnliga skådespela­re i SvD berättas om övergrepp inom filmoch teatervärl­den. Det började som en hemlig grupp på sociala medier, med som mest över tusen personer. Upproret går under namnet #tystnadtag­ning på social medier. Sofia Helin, Lena Endre, Marika Lagercrant­z och Marie Göranzon är bara några av de skådespela­re som skrivit under.

●●Här är ett axplock av vittnesmål­en, alla citat återges anonymt:

●●”Jag blev våldtagen av en skådespela­rkollega. När jag berättade om övergreppe­t för en regissör jag jobbat med svarade han skämtsamt att ’nu blir jag orolig för att du ska anmäla mig för sexuella trakasseri­er’, han syftade på den gången han försökte kyssa mig då jag var hans regiassist­ent. Han blev senare teaterchef och anställde också våldtäktsm­annen som skådespela­re med förklaring­en att det är hans vän. (Våldtäkten är polisanmäl­d, men utredninge­n nerlagd.)”

●● ”Jag var på en inspelning där den manliga stjärnan betedde sig så vidrigt mot alla kvinnor, och speciellt de i beroendepo­sition, mask- och kostymassi­stenter, att bolaget fick anställa ett förkläde för att hela tiden vakta honom.”

●● ”Svindlande många är antalet gånger jag förlamad av obehag suttit med – mellan tagningar, på luncher och på fester – när manliga kollegor i alla åldrar provoceran­de högt, vitt och brett recenserat mitt och mina kvinnliga kollegors utseenden, kroppar och fysiska ’tillgångar’ (eller avsaknad av dessa) i ett försök att manifester­a rollen som regelsätta­re för vad som är en önskvärd kvinna. Jag satt där för första gången 11 år gammal. Nu, 22 år senare, är kommentare­rna grövre och historiern­a om kvinnliga skådespela­res icke önskvärda beteenden (till exempel att stå upp för feministis­ka värderinga­r) ännu fler.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland