Hufvudstadsbladet

Kravet efter kvinnornas massiva upprop: Nolltolera­ns för trakasseri­er

Sexuella övergrepp Krismötena avlöser varandra inom teater- och filmbransc­hen efter uppropet där 456 kvinnliga skådespela­re beskriver grova sexuella övergrepp. – De som beter sig så här ska inte få jobb. Det måste få konsekvens­er, säger Dramatensk­ådespela

- TT

Det första mötet på Dramaten hölls direkt på onsdagsmor­gonen. I SVT:s Morgonstud­ion sade Dramatens vd och konstnärli­ge ledare Eirik Stubø att han var bestört över uppgiftern­a och att man aldrig medvetet försökt sopa något under mattan.

– Det som här beskrivs kommer inte till ytan. Jag har det yttersta ansvaret för Dramaten, så det är mitt ansvar att ta reda på varför det är så, sade han till SVT.

”Måste bli öppnare”

Nina Fex arbetar som skådespela­re på Dramaten och är en av dem som skrivit under uppropet. Hon ingår även i en grupp medarbetar­e som regelbunde­t deltar i möten med teaterledn­ingen, och deltog därför i morgonens krismöte. Hon beskriver det som ett bra samtal.

– Det man alltid är rädd för är att det blossar upp och sedan går tillbaka till det normala. Men kraften i det här gör nog att det faktiskt kan förändra attityder.

– Först tänker man att, ja det är konstigt. Men å andra sidan så jobbar vi så isolerat och folk är så tysta, så på ett vis är det inte alls konstigt. Chefen är kanske den som får veta sådant här sist. Det är problemet, att vi måste bli öppnare och att alla bitar i organisati­onen måste bli mer transparen­ta.

Fex tror att en viktig åtgärd är att se till att det vid varje filminspel­ning eller uppsättnin­g finns en person som är ansvarig för den här typen av frågor.

– Sedan tänker jag att de som beter sig så här, de ska inte få jobb. Det ska vara så enkelt, att det måste få konsekvens­er.

Eva Hamilton, ledamot i Dramatens styrelse och tidigare SVT-chef, riktar hård kritik mot branschen.

Det är en vidrig kultur som har tillåtits och förlåtits i något sorts sken av manliga genier. Nu är det slut på det, tack och lov. Eva Hamilton styrelsele­damot, Dramaten

– Det är en vidrig kultur som har tillåtits och förlåtits i något sorts sken av manliga genier. Nu är det slut på det, tack och lov, säger hon.

– Det här kommer att förändra hela branschen. Toleransen för den här typen av maktmissbr­uk är hädanefter noll.

Även svensk arbetsgiva­rorganisat­ionen Svensk scenkonst kallade på onsdagskvä­llen till ett extra styrelsemö­te, skriver SVT.

Svenska Filminstit­utet (SFI) skärper nu kraven på de produktion­sbolag man väljer att stödja. Ett så kallat ”green card”, en utbildning i hållbart ledarskap, ska säkerställ­a nolltolera­ns mot sexuella trakasseri­er, säger vd Anna Serner till TT.

– Vi har redan en kravspecif­ikation som handlar om att man ska vara en ansvarstag­ande arbetsgiva­re, mennu skärps kraven.

Gjort skillnad

Certifieri­ngen går ut på att man fått utbildning som handlar om hållbart ledarskap. Idén har diskuterat­s på SFI under ett eller ett par år, men har då handlat om jämställdh­et och mångfald mer generellt. När kraven nu höjs är det självklart att man tar upp sexuella trakasseri­er som en av utbildning­spunkterna.

– Vi tänker att det ska träda i kraft 2018. Det handlar om långsiktig hållbarhet för den här branschen.

Anna Serner hoppas att uppropet kommer bli början till en förändring, och att fler berättar och höjer sin stämma.

– Man ska helt enkelt inte kunna bete sig på det här sättet utan att det markeras, även i vardagliga situatione­r. Jag är djupt tacksam för att de här kvinnorna har vågat träda fram. De kommer att på riktigt ha gjort en skillnad.

 ?? FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG ?? OVETANDE. Det som här beskrivs kommer inte till ytan, säger Eirik Stubø, vd och konstnärli­g ledare för Dramaten.
FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG OVETANDE. Det som här beskrivs kommer inte till ytan, säger Eirik Stubø, vd och konstnärli­g ledare för Dramaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland