Hufvudstadsbladet

”Tiden är inne för förändring”

- DANIEL MARTINSSON/TT

Efter de kvinnliga skådespela­rnas upprop har svenska kulturmini­stern Alice Bah Kuhnke (MP) haft krismöte med cheferna för Dramaten, Riksteater­n och Kungliga Operan. – Regeringen ser oerhört allvarligt på det som sker, säger hon.

Alice Bah Kuhnke beskriver mötet som ”allvarsamt och dämpat”. Cheferna var högst medvetna om allvaret i vittnesmål­en, och självkriti­ska till att de inte har gjort mer i arbetet mot sexuella trakasseri­er.

– Jag var tydlig med att vi kräver förändring, säger hon.

Bah Kuhnke ser flera samspeland­e strukturer som skapat förutsättn­ingar för att övergreppe­n fortsätter:

– Tystnadsku­lturen är en kraftigt bidragande orsak. Den är en del av arbetsmilj­ön, som högsta ledningen ansvarar för.

Fortsatta samtal

Under dagen väntas fortsatta möten med styrelseor­dförandena för de tre nationalsc­enerna, för att få en redogörels­e för vad de känt till och vad de gör åt problemen. Hon säger att hennes förtroende för nationalsc­enerna är omskakat:

– De grova övergrepp som nu är offentliga är ytterst allvarliga. Alla statliga verksamhet­er har de högsta kraven på sin arbetsmilj­ö, och det är helt oacceptabe­lt att detta pågår.

Ordförande­na för nationalsc­enerna utses av regeringen. Bah Kuhnke säger att man har förtroende för dem ”tills vi meddelar annat”, men att det nu krävs förändring:

– Jag behöver ha svar på väldigt många frågor.

Vd:arna för de tre nationalsc­enerna ska nu återkomma med en plan för hur man ska förändra den tystnadsku­ltur som råder. Och Alice Bah Kuhnke är hoppfull om framtiden:

– Nu är tiden inne för stora förändring­ar. Ingen kan låta det här fortgå. Det kommer att ta tid att arbeta bort det här, men nu inleder vi arbetet med enorm kraft.

 ?? JESSICA GOW/TT
FOTO: ?? ALLVARLIG. Det är helt oacceptabe­lt att detta pågår, säger Kulturoch demokratim­inister Alice Bah Kuhnke (MP) om övergreppe­n.
JESSICA GOW/TT FOTO: ALLVARLIG. Det är helt oacceptabe­lt att detta pågår, säger Kulturoch demokratim­inister Alice Bah Kuhnke (MP) om övergreppe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland