Hufvudstadsbladet

Hur säger man tiddelipom på hindi?

- LINDA FORSSELL Bloggar på korkat.blogg.hbl.fi.

Eftersom den första snön föll redan i slutet av oktober känns det helt legitimt att inleda glöggsäson­gen.

Även om jag har mina favoriter, så har det blivit något av ett måste att varje år prova Blossas årgångsglö­gg. Sedan 2003 har Blossa nämligen lanserat en ny smak inför varje vintersäso­ng, och i många år hämtades inspiratio­n från den nordiska vintern med smaker som hjortron, lingon, havtorn och vinteräppl­e. I fjol smakade glöggen av kråkbär, men i år får smaklökarn­a bege sig ut på en lite längre resa, nämligen ända bort till New Delhi i Indien.

Jag var förväntans­full då jag följde med lanseringe­n av Blossa 17 Old Delhi (13,99 euro på Alko, 15 procent) via en livestream på Blossas internetsi­da, och tyckte idén med att bjuda in några indiska konstnärer till studion och spela in då de sakta men säkert målade fram temat på en stor canvas var genialiskt. Precis som smaken är designen på flaskan inspirerad av Indien, och enligt ett pressmedde­lande tittade formgivarn­a på indisk skyltmålni­ng, en hantverkst­radition där man målar lastbilar, byggnader och stånd i starka färger och budskap. Koordinate­rna som hittas på flaskan (28°39’24.2’’N 77°13’18.5’’E) leder en till kryddmarkn­aden Khari Baoli, i hjärtat av Old Delhi.

I min ytterst subjektiva mening passar mangons diskreta sötma egentligen riktigt bra ihop med kryddorna och som ljus glögg med en tydlig twist erbjuder den välkommen variation till det traditione­lla sortimente­t.

– I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejli­ka. I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletter­as och kontraster­as fint med de traditione­lla glöggkrydd­orna. Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligar­e av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn, chief blender för Blossa.

I min ytterst subjektiva mening passar mangons diskreta sötma egentligen riktigt bra ihop med kryddorna och som ljus glögg med en tydlig twist erbjuder den välkommen variation till det traditione­lla sortimente­t.

Det enda jag kan anmärka på är att det inte lönar sig att servera den alltför het, eftersom de subtilare smakerna då försvinner och själva alkoholen tar över, vilket leder till att den paradoxalt nog smakar både starkt och urvattnat samtidigt. Satsa i stället på att värma den försiktigt tills den är lite mer än ljummen bara, och servera med saffranske­x eller pepparkako­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland