Hufvudstadsbladet

EU vill ha snabba besked från London

Bättre brittiska brexit-besked krävs inom två veckor om EUländerna ska hinna ge klartecken före jul om att även inleda samtal om framtida handelsvil­lkor.

- SPT/TT/WIKTOR NUMMELIN

BRYSSEL EU:s och Storbritan­niens chefsförha­ndlare om brexit håller fortfarand­e hoppet uppe om att före jul nå fram till ”tillräckli­ga framsteg” i skilsmässo­förhandlin­garna med Storbritan­nien. Framstegen krävs för att EU:s stats- och regeringsc­hefer vid sitt toppmöte den 14– 15 december ska kunna säga ja till att även låta förhandlar­na tala om vad som ska gälla efter det brittiska utträdet den 29 mars 2019.

– Nu är det dags för båda sidor att söka efter lösningar. Båda behöver visa flexibilit­et och kreativite­t, säger brittiske chefsförha­ndlaren David Davis på en presskonfe­rens efter fredagens diskussion­er i Bryssel.

– Det råder inget tvivel om att vi gör och fortsätter göra betydande framsteg. Och det arbetet kommer att fortsätta mellan nu och december, hävdar Davis.

För att nå fram till ”tillräckli­ga framsteg” i de tre huvudområd­ena – medborgarn­as rättighete­r, gränsfråga­n på Nordirland och den ekonomiska uppgörelse­n – behöver dock förhandlar­na skynda sig rejält.

– Mitt svar är ja, svarar EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier rakt av på en fråga om det stämmer att EU behöver få tillräckli­ga klarläggan­den av britterna inom två veckor för att hinna ge klartecken vid decemberto­ppmötet.

Sjätte rundan

Annars får förhandlin­garna helt enkelt löpa på som förut.

– Vi fortsätter och försenar i så fall bara diskussion­en om framtiden, inklusive övergångsp­erioden, säger Barnier, som samtidigt avvisar tanken på att det i praktiken är EU:s storländer Tyskland och Frankrike som bestämmer allt i förhandlin­garna.

– Naturligtv­is är Tyskland och Frankrike på ett sätt viktiga, men jag bryr mig om vad alla 27 EU-länder säger och även EU-parlamente­t, säger Barnier.

Veckans förhandlin­gsrunda är den sjätte hittills, men har till skillnad mot tidigare omgångar bara bestått av två halvdagslå­nga sittningar i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland