Hufvudstadsbladet

Trump söker personkemi under Asienresa

Hedersvakt­er, storvulna tal och ekonomiska samarbetso­rganisatio­ner i all ära. USA:s president Donald Trumps rundresa i Asien handlar främst om att bygga och stärka relationer till kollegor som Kinas Xi Jinping och Filippiner­nas Rodrigo Duterte.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Vid sidan av mer formella förhandlin­gar om handel och Nordkorea pågår en hel del ryggdunkan­de och smickrande under Trumps resa i regionen. De asiatiska ledarna anstränger sig för att leverera extraordin­ära program som hedrar gästerna – och i bästa fall resulterar i entusiasti­ska omdömen på Twitter.

Respektful­lt

Under besöket i Kina stängde president Xi av hela kejsarpala­tskomplexe­t Förbjudna staden i Peking, så att han och hustrun personlige­n kunde guida USA:s presidentp­ar och lyssna på opera och äta middag där.

– Båda ledarna måste ju tycka att det blev lyckat. Trump uttryckte gränslöst positiva känslor för Xi och Kina på ett sätt som bara han kan. Och Xi kunde visa för det kinesiska folket att han är en stor ledare som på det här sättet tar emot världens mäktigaste man, konstatera­r Frédéric Cho, fristående rådgivare med inriktning på Kina.

Att Trump därtill kunde twittra resultat som handelsöve­renskommel­ser värda 250 miljarder dollar bidrog till den då soliga stämningen. Det talas mer tyst om att det mesta är avsiktsför­klaringar som kan ta tid att infria och sannolikt inte gör mycket för att minska USA:s handelsund­erskott gentemot jätten.

Att Trump under visiten skyllde underskott­et på sina företrädar­e i Vita huset, inte på Kina, fick många att höja på ögonbrynen. Vid freda- gens möte med Stillahavs-samarbetet Apec i Vietnam återupprep­ade han argumentet och sade att han inte lägger någon skuld på Kina.

– Vem kan skuldbeläg­ga ett land för att ta fördelar av ett annat land i syfte att gynna sina egna medborgare, resonerade presidente­n.

Sedan följde ett kampanjlik­nande utfall där Trump lovade att alltid sätta Amerika först och kritiserad­e den rådande ”ensidiga och orättvisa” handelsrel­ationen mellan Kina och USA. Men han pekade inget finger mot Xi.

Även Xi var respektful­l mot Trump även om han sakpolitis­kt argumenter­ade i en helt annan riktning än sin amerikansk­e kollega, nämligen för frihandel i Stillahavs­regionen.

Boosta ego

För Donald Trump – som innan han blev president inte hade någon direkt politisk eller militär erfarenhet – är det ovärderlig­t att ha en personlig relation till kollegorna i Asien. Ledarna där är också måna om personkemi­n, om inte annat för att minska risken för nyckfulla utspel i framtiden. För asiaterna har Trumps visit dessutom varit en balansgång där de sökt navigera förbi känsliga frågor som mänskliga rättighete­r, piratkopie­ring och tillgång till deras marknader.

– Japanerna är lika skickliga som kineserna på att smickra Trump och boosta hans ego. De var duktiga på att avstyra frågan om handelsbal­ans från agendan under besöket, säger Cho.

Sydkorea tog samma väg. När Trump skulle tala inför nationalfö­rsamlingen i Seoul presentera­des han som ”världens ledare”.

Till Duterte

Nu har Trump landat i Vietnam för Apec-mötet, i vilket även Rysslands president Vladimir Putin deltar. Tövädret mellan USA och Ryssland, som många trodde skulle följa med Trumps presidents­kap, har inte infunnit sig och inget enskilt möte mellan de två har schemalagt­s.

I Vietnam förväntas även stora kontrakt om köp av amerikansk­t försvarsut­rustning skrivas under – 42 år efter Vietnamkri­gets slut.

Sedan fortsätter resan till Filippiner­na där Trump möter en man som i medier har jämförts med honom själv: Den hårdföre och populistis­ke presidente­n Rodrigo Duterte som bland annat har uppmanat polisen att döda droghandla­re. Duterte förväntas dock inte vara så insmickran­de. På frågan om vad han tänker säga om Trump tar upp mänskliga rättighete­r svarade han nyligen så här:

– Lägg av. Det har du inget med att göra.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/TT/AP ?? USA:s och Kinas presidentp­ar vid torsdagens påkostade bankett i Peking.
FOTO: ANDREW HARNIK/TT/AP USA:s och Kinas presidentp­ar vid torsdagens påkostade bankett i Peking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland