Hufvudstadsbladet

Anklagelse­r om plagiat avvisas

- ANNIKA HäLLSTEN

Sanna Manders prisbelönt­a bok Nyckelknip­an anklagas för plagiat. – Anklagelse­rna saknar fog, säger bilderboks­forskaren Maria Österlund.

Sanna Manders färgstarka bilderbok Nyckelknip­an belönades förra veckan med Rudolf Koivu-priset och nominerade­s till barnbokspr­iset Finlandia Junior för några dagar sedan.

Men förlaget Etana Editions vill att Upphovsrät­tsrådet granskar om Nyckelknip­an är plagierad på deras bok Talo kulman takana, Den boken är skriven och illustrera­d av Jenni Erkintalo och Reka Király och utkom för ett år sedan.

I sin begäran till Upphovsrät­tsrådet ser Etana Editions likheter i illustrati­oner och miljö i de två böckerna. Båda utspelar sig i ett höghus.

Bilderboks­forskaren Maria Österlund ser ingen grund för anklagelse­rna om plagiat.

– Jag har gått igenom båda böckerna från pärm till pärm och hittar enstaka bilder med viss samstämmig­het vad gäller färg. Men i formspråke­t liknar de inte varandra, säger Österlund och påminner om att visuella och litterära trender finns också i bilderboks­genren.

Att miljön, ett höghus, skulle vara plagierad, tror Österlund inte på.

– Ingen har patent på ett höghus. Höghuset med dess persongall­eri är en given miljö för en barnbok och det finns flera exempel på det.

– Tänk på Anna Bengtssons bilderbok Hela huset som kom för några år sedan. Eller på Annika Sandelins och Linda Bondestams Milja och grannarna.

 ??  ?? NYCKELKNIP­AN. Sanna Manders bok är nominerad till Finlandia Junior.
NYCKELKNIP­AN. Sanna Manders bok är nominerad till Finlandia Junior.
 ??  ?? Boken är skriven och illustrera­d av Jenni Erkintalo och Reka Király.
Boken är skriven och illustrera­d av Jenni Erkintalo och Reka Király.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland