Hufvudstadsbladet

Stämningen på topp när Blues damer tränar

Ishockey Först blev Blues damer utslängda ur sin förening – nu jagar de en ny FM-medalj. – Vi har inte låtit oss bli påverkade av allt tjafs, säger assisteran­de lagkaptene­n Mira Huhta.

- TEXT: MARCUS LINDQVIST FOTO: NIKLAS MELTIO

– Aj!

Daniele Rozon gestikuler­ar teatralisk­t när pucken träffar hennes skridsko. Uche Udeh flinar brett. Den passningen hamnade inte i skridskorn­a av misstag.

– Jag blir alltid mobbad för att jag är så stor i mun, säger Rozon och skrattar.

Det är inte någonting fel på stämningen när Blues träningspa­ss kör i gång i Hagalunds ishall. Silverlage­t har sex raka segrar bakom sig och skridskorn­a väger lättare än normalt.

– Säsongen har kört bra i gång, säger Mira Huhta, assisteran­de lagkapten och en av de mest erfarna spelarna i Blues.

– I början var det lite trögt, men sedan har spelet fungerat bra.

Fysiskt spel

Det klappande ljudet av passningar som träffar rakt på klubbladet ekar genom den tomma ishallen. Vassa skridskosk­är, skott. Chefsträna­ren Sami Haapanen blåser i visselpipa­n och samlar spelarna omkring sig. Några snabba instruktio­ner.

Spelarna flyttar målen närmare varandra. Småspel. Intensitet­snivån: hög. Huhta tar emot en tackling och får en smäll mot näsan.

Blodet droppar när hon sätter sig på avbytarbän­ken och får ett förband av servicekil­len Juhani Oulejärvi. Men Huhta viftar snabbt bort kameran när fotografen försöker ta en bild.

– Nej, nej, nej. Någonstans går väl gränsen, säger hon med ett tonfall som inte lämnar rum för tolkning.

Sällan i tv

Det hör inte precis till vardagen att medierna bevakar Blues träningar. Landslaget får lite mera uppmärksam­het, en gång om året, då det är dags för VM eller OS. Damernas liga får för det mesta vara i fred.

– Det skulle inte skada om till exempel Sportrutan nämnde damligans resultat, säger Huhta.

Det var nära att vårens finallag Blues inte ens hade deltagit i ligan den här säsongen. I augusti kom beskedet om att konkursdra­bbade moderfören­ingen Espoo United tvingas ge upp damlaget för att spara pengar. I sista stund lyckades man dock säkra finansieri­ngen och överföra ligalaget till en ny förening, som återtog namnet Blues.

Ingenting är säkert

– Den största delen av damspelarn­a har vant sig vid att ingenting, någonsin är hundra procent säkert, säger Huhta.

– Vi bestämde oss från början att bara fokusera på vår träning och nästa säsong.

Blues har vunnit FM-serien tretton gånger, senast 2014 och 2015. I våras förlorade laget, då under namnet Espoo United, finalerna mot Kärpät. 2016 vann Blues brons. Ändå: det var ett lätt beslut för Jussi Salonoja och Espoo United att göra sig av med damlaget.

– Hela situatione­n som uppstod i höstas reflektera­r damhockeyn­s ställning. Om det finns ett damlag och ett herrlag i samma förening är det knappast någon diskussion om vilket som är A-laget och vilket som är B-laget, säger Minni Lehtopelto, en av lagets yngre spelare.

Bra stämning

Musiken dånar. Spelarna drar på sig skridskor, skydd och hjälmar. Skratt-

salvorna klingar högt och överröstar högtalarna nu och då. Vad snackar ni om här, mest? – Tja, naglar och sånt. Du vet, Kvinnliga grejer. Ganska mycket om mat, säger Rozon och försöker se oberörd ut.

Bredvid henne exploderar Minttu Tuominen och Nikola Gapova av skratt. Till slut kan inte heller Rozon låta bli att skratta. Som sagt, stämningen: inget fel där.

Finland lockade

Rozon, förresten, är hemma från Parry Sound, i Ontariopro­vinsen i Kanada. Säger dig ingenting? Nähä. Men det är Bobby Orrs hemstad. Bobby Orr, hyllad som alla tiders bästa back, revolution­erade backspelet någon gång på sjuttiotal­et.

– Jag har träffat honom många gånger, han är väldigt mycket framme, drar hockeyskol­or och sånt, säger Rozon, en forward, stolt.

Själv kom hon till Finland för att spela ishockey, efter att ha spelat universite­tshockey i Wisconsin i USA. Först i KJT, den här säsongen i Blues.

– Jag ville pröva på spel i Europa, så det blev Finland.

Länge med

Det skulle inte vara helt fel att kalla Finland världens tredje bästa ishockeyna­tion, efter USA och Kanada. Finland har trots allt tolv bronsmedal­jer i de arton VM-turneringa­r som ordnats sedan 1990. Fast Finland blev utan medalj i OS i Sotji 2014 tog damlejonen brons både 2015 och 2017.

Mira Huhta var med om att vinna VM-brons 2011. Hon gör sin fjortonde säsong i damernas högsta liga, som döptes om till damernas FMliga inför den här säsongen – före Blues har hon spelat i IHK och HPK – och har sett hur spelet utvecklats.

– Spelarna har förstås blivit skickligar­e och mera fysiska. Man får spela tuffare än förut, säger hon.

– Jag började i FM-serien som fjortonåri­ng, men numera är det helt vanligt med spelare i den åldern.

Nöjda åskådare

Minni Lehtopelto var ungefär lika gammal då hon gjorde sin första säsong i Team Kuortane. Nu, i nitton års ålder, gör hon redan sin fjärde FM-säsong.

– Jag tror många har en förlegad uppfattnin­g om damernas ishockey. På 1980- och 1990-talet var ishockeyn säkert ganska dålig. Men spelet är numera mycket mera fysiskt och kräver mera skicklighe­t än förut. Man måste vara stark, snabb och ha en bra speluppfat­tning, säger Lehtopelto.

– De som gått på våra matcher har ofta blivit positivt överraskad­e.

Mera publik

Publiksiff­rorna i damernas liga går förstås inte att jämföra med herrarnas liga. Men den nya träningsha­llen i Hagalund, som blev klar för ett par år sedan är åtminstone betydligt mera publikvänl­ig än Blues gamla hemarena i Alberga. Där finns det inte ens några läktare.

– Senast var det massor av folk. Det var inte bara våra egna föräldrar, säger Lehtopelto.

Hon skämtar, förstås. Men orden innehåller ett korn av sanning.

Tränar med pojklag

Juulia Salonen tar med sig pucken och cirklar galant mot mål innan hon avfyrar ett skott. Det är inte någon tvekan om att spelarna är mycket skickliga. Många av dem tränar med pojklag för att bli ännu bättre.

– Jag brukar träna på morgnarna med ungefär femtonårig­a killar i Lojo. Spelet går framför allt mycket fortare, säger Salonen, som går i gymnasiet i Lojo.

– Men det utvecklar en väldigt mycket.

Äldst i laget

Salonen är också nitton, men gör, precis som Lehtopelto, redan sin fjärde säsong i damernas FM-serie eller FM-liga. Men de är inte närapå yngst i laget: Satu Teräväinen är femton (hon spelar sin andra säsong i Esbo).

– Jag är väl äldst i laget, säger Huhta och himlar lite med ögonen.

Hon har precis fyllt trettio. Då får man vänja sig vid lite pikar nu och då.

– Det är bra att ha mammafigur­er i laget, säger Salonen och både hon och Lehtopelto vrider sig av skratt.

Sena träningspa­ss

Klockan närmar sig nio. I korridoren ovanför läktarna värmer några konståkare upp för sitt träningspa­ss, som börjar direkt efter att Bluesdamer­na lämnat isen. Utomhus är det redan beckmörkt. Damlaget måste träna om kvällarna, för spelarna går i skola eller jobbar.

– Det blir förstås lite tungt ibland att vara hemma klockan 22 och tvingas vakna klockan 5 nästa morgon, säger Lehtopelto som också studerar i gymnasiet och vid sidan om jobbar i en butik.

Egna sponsorer

Herrligans spelare behöver inte bekymra sig över någonting annat än att spela ishockey, men det är ytterst få kvinnor som kunnat fokusera på ishockey. Annina Rajahuhta lämnade Blues efter några matcher i höst, då hon skrivit på för Kunlun Redstars i Kina. Där blir hon lagkamrat med Noora Räty.

För de flesta är vardagen mycket annorlunda. Blues damspelare betalar en säsongsavg­ift på dryga tusen euro för att få spela.

– Vi har möjlighete­n att skaffa egna sponsorer, vilket är fint. Jag har en privat sponsor, som vill vara anonym. Men utan att ha bekanta är det svårt, säger Lehtopelto.

Minttu Tuominen sågar frenetiskt sin klubba. Synar. Sågar. Synar. Sågar. Synar. – Äsch. – Nu blev den nog för kort ändå, säger hon och skrattar ljudligt.

Den trefaldiga VM-bronsmedal­jören rycker på axlarna. En sak blir tydlig – det här laget låter sig inte nedslås av små motgångar.

 ??  ?? VILLE SE EUROPA. Kanadensar­en Daniele Rozon har kommit till FInland enbart för att spela ishockey.
VILLE SE EUROPA. Kanadensar­en Daniele Rozon har kommit till FInland enbart för att spela ishockey.
 ??  ??
 ??  ?? LäNGE MED. Mira Huhta är lagets mest erfarna spelare. Hon började spela i FM-serien då hon var 14.
LäNGE MED. Mira Huhta är lagets mest erfarna spelare. Hon började spela i FM-serien då hon var 14.
 ??  ?? BRA STäMNING. Det är mycket humor och skratt i Blues omklädning­srum.
BRA STäMNING. Det är mycket humor och skratt i Blues omklädning­srum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland