Hufvudstadsbladet

HNS och kommunerna

-

●●Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HNS)

är en samkommun med ansvar för den specialise­rade sjukvården. Den är uppdelad i fem sjukvårdso­mråden (Hucs, Hyvinge, Lojo, Borgå och västra Nyland.) HNS erbjuder behandling och vård åt invånare i medlemskom­munerna, men också åt andra finländare i behov av specialist­tjänster.

●●HNS bildas av 24 olika kommuner.

Kommunerna har också egna sjukhus.

●●HNS specialite­ter

är ett femtiotal – bland annat akutsjukvå­rd, allergolog­i, cancersjuk­domar och strålbehan­dling, foniatri, gynekologi, kirurgi (till exempel organtrans­plantation­er), laboratori­etjänster, neurokirur­gi, öron-, näs- och halssjukdo­mar. ●●I huvudstads­regionen äger och driver HNS Mejlans sjukhuscam­pus.

Till det hör Tornsjukhu­set, Triangelsj­ukhuset och det kommande Brosjukhus­et. Dit hör också Barnklinik­en (som ersätts av det nya Barnsjukhu­set under 2018), Kvinnoklin­iken, Ögon-öronsjukhu­set och Cancerklin­iken. Förutom Mejlans campus driver HNS i Helsingfor­s också Barnets borgs sjukhus, Hud- och allergisju­khuset, Tölö sjukhus, Kirurgiska sjukhuset i Helsingfor­s. I Esbo äger och driver HNS Jorvs sjukhusomr­åde och i Vanda Pejas sjukhusomr­åde. Även sjukhusen i Lojo, Hyvinge, Mariefors, Raseborg och Borgå hör till HNS. Städerna äger dessutom egna sjukhus.

●●Hucs

är ett av HNS fem sjukvårdso­mråden. Det arbetar med klinisk forskning och undervisni­ng. Uppgiften är att svara för behandling och vård av patienter med sällsynta och krävande sjukdomar. Inom vissa specialite­ter (till exempel organtrans­plantation­er) har Hucs ett riksomfatt­ande ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland