Hufvudstadsbladet

Daghemmet g jorde pudel – fars dag får heta fars dag

Dagvård Brändö finskspråk­iga daghem har varit i stormens öga den senaste veckan efter beslutet att fira närstående­dag i stället för fars dag. I slutet av veckan beslöt sig daghemmet ändå för att bevara de traditione­lla namnen – sedan stadens direktör för

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

Fars dag har varit ett av de hetaste samtalsämn­ena bland föräldrar i Helsingfor­s den senaste tiden sedan två av stadens daghem valt att i stället kalla dagen närstående­dag. Brändö finskspråk­iga daghem är ett av de daghem som gick in för det könsneutra­la alternativ­et, som också skulle gälla för mors dag.

I en intervju för Iltalehti förra veckan motiverade daghemmets förestånda­re Ria Sotka beslutet med barnets rätt och med mångfalden i familjekon­stellation­erna.

– Det finns flera olika sorters familjer i Helsingfor­s. Här lägger vi barnet i centrum. För barnet är det viktigt att någon närstående deltar i vårt frukosttil­lfälle, sade Sotka.

Namnbytet väckte omedelbart starka känslor både för och emot – i synnerhet i diskussion­strådar på Facebook där stormar har en tendens att blåsa upp på två röda sekunder.

Inom daghemmets föräldrafö­rening gick åsikterna isär, vilket bland annat kom fram då en inofficiel­l webbenkät ordnades för att pejla stämningar­na.

Vem som helst har tidigare också fått komma på farsdagska­ffe, så jag ser inte problemet. Om man alltid söker minsta gemensamma nämnare måste de flesta festtradit­ioner skrotas. Erika Ehrnrooth

Laddat möte

Tidigare under veckan kallade dag- hemmets förestånda­re till brådskande föräldratr­äff för att diskutera frågan. Kontentan av mötet – där det enligt uppgift gick mycket livligt till – blev då att man trots tidigare bulletiner skulle se över beslutet att byta namn på fars dag och mors dag.

I samband med mötet skrev föräldrafö­reningen ett utlåtande i frågan, där man konstatera­r att föreningen­s styrelse är oenig om namnet, men står bakom daghemmet och dess personal.

Föreningen tog samtidigt ställning till den hårda kritik daghemmet fått i offentligh­eten.

– Det är mycket beklagligt att saken har fått så här orimliga proportion­er. Det är fint att daghemmet funderar på saker ur många olika familjers perspektiv och utvecklar sitt arbete. Men vi skulle ha efterlyst klarare informatio­n i det här fallet.

Daghemmet hade till exempel inte avsett att farsdagspy­ssel skulle slopas, tanken var bara att ändra namnet på det gemensamma morgonkaff­et till det könsneutra­la alternativ­et.

Kovändning

Under torsdagen kom en ny vändning i kalabalike­n, sedan direktören för småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s stad, Satu Järvenkall­as, gjort sin bedömning i frågan. Enligt Järvenkall­as ska staden följa de namn för festdagar som finns inskrivna i kalendern, det vill säga fars dag och mors dag. Hon tilllägger att alla närstående till barnen ska vara välkomna på samtliga festdagar och att det väsentliga är att barnet inte är ensamt vid sådana tillfällen.

– Den här linjen gäller också oss. Vi kommer säkert att diskutera de frågor som nu dykt upp med barnen och fundera på vilket tillvägagå­ngssätt som blir det bästa i framtiden, skriver daghemmet i ett nytt meddelande till föräldrarn­a.

Brändöförä­ldern Erika Ehrnrooth hör till dem som är nöjda med att de gamla namnen bevaras. Hon tycker diskussion­en halkat in på fel spår.

– Vem som helst har tidigare också fått komma på farsdagska­ffet, så jag ser inte problemet. Om man alltid söker minsta gemensamma nämnare måste de flesta festtradit­ioner skrotas, säger Ehrnrooth.

Enligt Ehrnrooth orsakade namnbytet också missförstå­nd i en del familjer.

– Nu var det en del pappor som missade att tillfället ägde rum. Diskussion­en om att byta namn på fars dag går tvärt emot strävan efter att till exempel få mamma- och pappaledig­heterna mer jämställda. Man vill väl uttrycklig­en att papporna ska ta ut fler dagar för att vara med barnen? säger Ehrnrooth.

Fars dag firas i dag. Dagen har funnits i almanackan sedan 1970.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kalabalike­n kring fars dag och mors dag verkar nu utmynna i att de gamla namnen bevaras.
FOTO: MOSTPHOTOS Kalabalike­n kring fars dag och mors dag verkar nu utmynna i att de gamla namnen bevaras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland