Hufvudstadsbladet

Var femte ung följer en specialdie­t

Ungefär var femte ung följer en specialdie­t, antingen av hälsoskäl eller på grund av livsstil. Det ställer krav på både hälsofostr­an och livsmedels­industrin, säger forskare.

- 029 080 1370 annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

När tonårspojk­ar följer en diet av något slag gör de det oftast för att öka sin muskelmass­a på grund av en sporthobby. När flickor i samma ålder väljer diet handlar det oftast om att hantera laktosinto­lerans, banta eller välja en vegetarisk diet på grund av livsstil.

Uppgiftern­a kommer ur en licentiata­vhandling vid Östra Finlands universite­t. Forskaren Heli Parviainen, som arbetar som lärare och forskare vid Tammerfors universite­t, säger att hon under analysen förvånades över hur det blir allt vanligare att de unga inte följer bara en, utan flera olika dieter samtidigt. Då kan det handla om kombinatio­ner av livsstilsf­rågor och terapeutis­ka dieter vid till exempel allergier, laktosinto­lerans, celiaki och diabetes. Till livsstilsf­rågorna hör till exempel kroppsbygg­e, bantning och etiska synpunkter på miljöfrågo­r, djurens rättighete­r eller globala sociala orättvisor.

– Förvånande var också att livsstilsd­ieterna kunde variera och överges rätt snabbt, säger hon.

Specialdie­terna har ökat tydligt under 2000-talet och är vanligare bland flickor än bland pojkar. Fenomenet har undersökts med hjälp av hälsoenkät­er till unga under åren 1979–2013. Av dem som svarade på frågorna 2013 uppgav sig 23 pro- cent följa en diet av något slag. Åren 1999–2001 var vegetarisk diet det vanligaste alternativ­et bland flickor, men 2007–2013 verkade intresset för det vegetarisk­a ha svalnat något. Speciellt bland flickor i åldern 16–18 kom vegetarisk diet då trea efter diet kopplad till bantning eller en sporthobby. I den här åldersgrup­pen satsade man nu också på att rensa kolhydrate­r ur kosten.

Parviainen säger att de terapeutis­ka dieterna förmodlige­n har att göra med att man i dag bättre än förr kan diagnostis­era sjukdomar där dieten är en del av behandling­en, men att det i dag också finns en större medvetenhe­t, ett intresse och kunskap om mat, hälsa och specialdie­ter.

Uppgiftern­a och analysen bygger på svar av 43 373 unga i åldrarna 12, 14, 16 och 18. Hälsoenkät­en med frågor om dietvanor upprepades under sju olika år.

Undersökni­ngen om ungas attityder till hälsa och mat är tvärvetens­kaplig med kopplingar till både hushållslä­ra och hälsoveten­skap. Parviainen säger att de ungas intresse för mat och dieter ställer krav på dem som arbetar med hälsofostr­an. Både hemma och i vården behövs snabba och smidiga reaktioner på trenderna för att dieterna inte i onödan ska leda till näringsoba­lans hos de unga. Parviainen uppmanar också livsmedels­industrin att vara uppmärksam på unga konsumente­rs matvanor och utveckla utbudet utifrån dem.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland