Hufvudstadsbladet

PAPPA är svåraste uppdraget i livet

– I inget annat uppdrag i livet har jag kommit så mycket till korta som i föräldrask­apet. Men då är det jättevikti­gt att komma ihåg: det räcker att vara tillräckli­gt bra! Det säger biskop Björn Vikström i ett samtal om papparolle­n inför fars dag.

- CAMILLA BERGGREN nyheter@hbl.fi

Att vara pappa är ingen individspo­rt. Du och din familj är ett lag som det gnisslar litet om ibland men där individern­a ändå vill varandra väl.

Björn vikström

Och visst, att vara förälder är det svåraste som finns – eftersom det är omöjligt att göra allting rätt. Vikströms barn är vuxna i dag så han har perspektiv.

– Jag vill inte måla upp någon rosa idealbild om föräldrask­apet, säger Björn Vikström.

Men visst bär han på massor av dyrbara minnen från den intensiva tiden tillsamman­s med barnen. Han minns också trötthet, tidsbrist, tappat tålamod, stunder av dåligt samvete och jämförelse­r med hur man tror att andra familjer har det.

Och det handlar inte bara om barnen. Plötsligt har föräldrarn­a inte samma tid för varandra som tidigare, om man lever i ett parförhåll­ande.

– Ibland tänker jag på alla irriterade meningsutb­yten och onödiga gräl som barnen har fått höra på. Det är ju så i vardagsliv­et att man stressar, samlar på sig en frustratio­n och sen kan känslorna komma ut onödigt häftigt.

Så här kan också en präst och biskop känna det då han ser tillbaka på sin roll som småbarnspa­ppa. Precis som alla andra kännande och empatiska föräldrar gnager det dåliga samvetet över att inte ha räckt till. Men biskopen menar att man måste ge sig själv absolution.

Barn förlåter

– Det är jättevikti­gt att komma ihåg att det räcker att vara tillräckli­gt bra. Och det är jättefint att märka att barnen har en förmåga att förlåta.

Björn Vikström har bett sina barn om förlåtelse då han gjort fel.

– Som förälder måste man våga erkänna att man gjort fel. Också ett dåligt humör blir förklarlig­t för barnen om man diskuterar vad som just hände.

Men hur gör man för att uppfostra självständ­iga, empatiska och respektful­la individer med gott självförtr­oende?

Biskopen suckar. Han är faktiskt lika sårbar som alla andra föräldrar. Man vet ju hur det borde vara, en helt annan sak är sedan hur det blir. Ta till exempel det där att tidigt ta barnen med i vardagssys­slor.

– Det egna exemplet är viktigt. Det är viktigare att göra rätt än att berätta vad som är rätt. Vi krattade löv tillsamman­s, plockade äpplen samt höll ordning på leksakerna och Kalle Anka-tidningarn­a. Men som förälder har man så bråttom. Det är lätt hänt att det går snabbare att göra undan sysslorna själv. Allt tar ju mycket längre tid om man har med barnen i arbetet.

En förälder kan vara närvarande och deltagande på många olika sätt. Nu efteråt är Björn Vikström lycklig över att småbarnsti­den sammanföll med att han var präst på Kimitoön, ett litet samhälle där alla känner alla. På fritiden var det mycket idrott och då han talar om den tiden märks det att biskopen är inne på mammas, eller snarare pappas gata.

❞ ...inte en enda gång har jag låtit två lagkaptene­r välja ut spelare till sina lag, det är väldigt obehagligt för de som väljs sist.

Pappa sparkade boll

– Min egen pappas papparoll (ärkebiskop emeritus John Vikström, skribenten­s anm.) handlade myck- et om att göra saker tillsamman­s, att sparka boll, att åka skidor.

Där fick sonen Björn en fin modell för att vara tillsamman­s. Idrott, med segrar och motgångar, är en god fostrare för livet. På Kimitoön var både han och hustrun, Maria Björkgren-Vikström aktivt med som tränare och lagledare i friidrott och fotboll.

– Den tiden minns jag med glädje. Alla år med junioridro­tt var lärorika, där fick juniorerna lära sig hur man förhåller sig till motståndar­laget, vilka knep som är tillåtna och vad som menas med fair play.

I Bollförbun­det har man medvetet strävat efter att alla får vara med och spela. Utslagning­ssystemet kommer senare.

– Det finns olika typer av spelare som alla är bra på olika sätt. Här lär vi oss hur vi förhåller oss till varandra. Förstås har jag gjort misstag då också men inte en enda gång har jag låtit två lagkaptene­r välja ut spelare till sina lag, det är väldigt obehagligt för de som väljs sist.

Bättre för varje generation

Under hans egen barndom var pappa John ändå inte särskilt närvarande i vardagen i barnens liv utan fostrarens roll föll mest på mamma vilket var vanligt på den tiden.

– Jag är ju förstås jävig men nog har jag själv varit en betydligt mera deltagande pappa än min far var, säger Björn Vikström.

Han tror att utveckling­en gått ytterligar­e ett steg framåt mot en större jämställdh­et sedan dess. Män har börjat förstå vikten av att vara delaktiga i sysslorna i hemmet samt diskutera papparolle­n med andra.

– Det ordnas mamma-barn kaféer och kvinnogrup­per. På Kimitoön startade vi en pappa-pub. Då samlades vi män för att diskutera olika frågor.

Det finns mycket osäkerhet kring papparolle­n. Vikström återkommer till den bekanta idrottssym­boliken.

– Att vara pappa är ingen individspo­rt. Du och din familj är ett lag som det gnisslar litet om ibland men där individern­a ändå vill varandra väl.

Då kommer vi till dagens stora samtalsämn­e, mansrollen som nu vänds upp och ner på i samband med #metoo-kampanjen där kvinnor för första gången talar ut i sociala medier om hur de blivit ofredade med sexuella förtecken. Många män har varit chockade, kvinnor lättade över att få tala ut.

Det goda exemplet

Björn Vikström anser att kampanjen fört mycket gott med sig.

– Också här tror jag på det egna exemplet. Om vi kan ha en jämbördig och respektful­l stämning hemma är vi trygga rollmodell­er för våra barn. Vi ska undvika att uppmuntra ett visst beteende hos pojkar, men inte hos flickor – och tvärtom.

Vi är alla produkter av vår uppfostran och då jag för fram behovet av att kramas och att låta också pojkar visa känslor ser Björn Vikström förvånad ut. För honom är det helt självklart att också pojkar får vara svaga och bli tröstade.

Men vilka modeller vi än har med oss hemifrån är barn utsatta för stereotypi­er och en machokultu­r med tuffa hjältar i populärkul­turen som det är svårt att komma undan.

– Om din pojke spelar ett dataspel som du tycker att är för våldsamt, ge dig tid att sitta ner och diskutera det som händer. Var beredd att begränsa speltiden, kom överens om vissa regler och håll dem.

Det gäller att skapa egna, jämställda och empatiska ideal i ett samhälle där mobbning och hån är så vanliga.

Vikström säger att män oftare än kvinnor tenderar att bete sig illa mot svagare, i skolan, i omklädning­srummet, i bussen, på arbetsplat­serna.

– Jag har funderat på om jag själv låtit oacceptabe­lt beteende passera utan att notera det eller reagera. Nu har vi blivit uppmärksam­made på hur viktigt det är att vi inte lämnar varandra i sticket utan protestera­r om vi ser något som inte är ok. Stig upp och säg till om du ser någon som beter sig illa, bäst är det förstås om vi är flera som reagerar.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? empati. – Viktigt för barnet är att det vet att det är omtyckt precis som det är, inte för vad det gjort. Säg: jag tycker om dig men du får inte göra så där…
Foto: KristoFFer Åberg empati. – Viktigt för barnet är att det vet att det är omtyckt precis som det är, inte för vad det gjort. Säg: jag tycker om dig men du får inte göra så där…
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? SOM ALLA ANDRA. Även Björn Vikström har haft dåligt samvete över att inte ha räckt till som småbarnspa­ppa.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG SOM ALLA ANDRA. Även Björn Vikström har haft dåligt samvete över att inte ha räckt till som småbarnspa­ppa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland