Hufvudstadsbladet

Kostsamma strider mot IS närmar sig slutet

-

Terrorgrup­pen IS ockupation av norra Irak – och striderna för att bekämpa den – har kostat den irakiska staten över hundra miljarder dollar. Den irakiska militären har inlett en offensiv för att återta IS sista fäste i landet.

Enligt den irakiske premiärmin­istern Haider al-Abadi har IS terror i norra Irak kostat landet ”över 100 miljarder amerikansk­a dollar”.

– Och det gäller bara skadan på ekonomin och infrastruk­turen, sade al-Abadi i ett tal på fredagen.

Terrorgrup­pen genomförde stora offensiver i Irak under 2014 och lade vidsträckt­a landmassor till sitt självutrop­ade kalifat. Som mest kontroller­ade de ungefär en tredjedel av landets yta.

Sista staden i sikte

På lördagen inledde irakiska styrkor en offensiv för att återta Rawa, den sista staden i Irak som fortfarand­e står under extremistr­örelsens kontroll.

De siktar också på att återta kontrollen över intilligga­nde byar och ”städa upp i de öppna ökenområde­na” i västra Irak, enligt Haider al-Abadi.

I förra veckan återtog irakiska armén den närbelägna och större staden al-Qaim ”på rekordtid”, som premiärmin­istern uttryckte det. De irakiska styrkornas framryckni­ngar innebär att IS självutrop­ade kalifat närmar sig totalt sammanbrot­t.

Symboliskt firande

I dagsläget kontroller­ar IS bara ett område i Irak längs med den irakisk-syriska gränsen.

På andra sidan gränsen kontroller­ar de mindre landremsor i den syriska provinsen Dayr al-Zawr och delar av staden al-Bukamal, som de senaste dygnen varit skådeplats för häftiga strider.

Premiärmin­ister al-Abadi talade i staden Karbala där miljontals shiamuslim­ska pilgrimer samlats för att fira den religiösa högtiden Arbain – ett firande som i år har större symbolisk betydelse än vanligt. Vid förra årets firande dödades 70 pilgrimer i ett självmords­dåd utfört av IS.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MOADH AL-DULAIMI ?? TRIUMF. Irakiske premiärmin­istern Haider al-Abadi reser landets flagga som ett tecken på att man återtagit gränsstade­n AlQaim.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MOADH AL-DULAIMI TRIUMF. Irakiske premiärmin­istern Haider al-Abadi reser landets flagga som ett tecken på att man återtagit gränsstade­n AlQaim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland