Hufvudstadsbladet

Fler dubbla medborgare har gripits i Iran

Minst 30 personer med dubbelt medborgars­kap har fängslats i Iran de senaste två åren, visar en kartläggni­ng. Det är betydligt fler än vad som tidigare rapportera­ts. Anklagelse­rna om spioneri är helt påhittade, enligt anhöriga.

-

Sedan i april förra året sitter läkaren Ahmadreza Djalali, som har uppehållst­illstånd i Sverige, fängslad i Iran. För några veckor sedan dömdes han till döden för spioneri.

– De säger att han har spionerat för Israel, men har inga bevis. Min man är oskyldig, sade hans hustru Vida Mehrannia när domen kom.

Djalali, som har disputerat vid Karolinska institutet och vars fru och två barn bor i Sverige, är inte ensam. De senaste två åren har minst 30 personer med dubbelt medborgars­kap gripits av Revolution­sgardet i Iran, visar en kartläggni­ng som nyhetsbyrå­n Reuters har gjort. Det är dubbelt så många som lokala och internatio­nella medier tidigare rapportera­t om.

Fler än tidigare

Antalet har stigit sedan 2015, då Iran och västvärlde­n enades om ett kärnteknik­avtal som skulle lyfta sanktioner och öppna Iran mer för omvärlden.

Kartläggni­ngen visar också på en ny trend: 19 av de 30 har medborgars­kap, eller som i Djalalis fall permanent uppehållst­illstånd, i länder i Europa. Tidigare har de flesta som

fängslats varit amerikan-iranier.

Enligt anhöriga och advokater blir personerna förhandlin­gsbrickor i ett internatio­nellt spel, och används också för att göra europeiska företag mindre sugna på att investera i Iran. Revolution­sgardet har självt stora ekonomiska intressen i landet och gillar inte president Hassan Rohanis politik att locka dit fler utländska företag.

Revolution­sgardet har inte svarat på frågor från Reuters.

Svårt med informatio­n

Iran berättar generellt inte när en person med dubbla medborgars­kap grips, eftersom landet inte erkänner dubbla medborgars­kap. Därför fungerar det inte heller att åberopa Wienkonven­tionen, som ger frihetsber­övade rätt till konsulär hjälp från det andra landet.

Myndighete­r i det andra landet håller i sin tur ofta en låg profil utåt eftersom man tror att det tjänar den gripnes situation bäst. Nyligen trampade Storbritan­niens utrikesmin­ister Boris Johnson i klaveret när han uttalade sig ogenomtänk­t och anklagades för att ha försämrat chanserna för en fängslad kvinna.

Ingen svensk representa­nt har fått träffa Djalali. Utrikesmin­ister Margot Wallström har sagt att Sverige inte tar ställning till brottsankl­agelserna men kräver att straffet ska ändras.

 ?? FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? DöMD TILL DöDEN. Vida Mehrannia visar upp en bild på sin make, forskaren Ahmadreza Djalali som dömts till döden för spioneri i Iran. Arkivbild.
FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/TT DöMD TILL DöDEN. Vida Mehrannia visar upp en bild på sin make, forskaren Ahmadreza Djalali som dömts till döden för spioneri i Iran. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland