Hufvudstadsbladet

Katalansk gastronomi testar gränserna

Katalonien har under 2000-talet blivit känt för sin gastronomi. Restaurang­erna El Bulli och El Celler de Can Roca har upprepade gånger blivit valda till världens bästa restaurang­er.

- TEXT OCH FOTO ROBERT HARJU-JEANTY

År 2016 utnämndes Katalonien till Europas första gastronomi­region, enligt samma recept som när man årligen väljer kulturhuvu­dstäder. Jag reser ofta i regionen och får smaka på vad mästerkock­arna har att erbjuda. Hurdan är den katalanska gastronomi­n?

Många i Katalonien strävar som välbekant mot självständ­ighet. Stolt värnar man om sitt språk, sin kultur och sin gastronomi. Efter ett tusenårigt utbyte med grannarna har katalansk mat många likheter med den i närliggand­e områden: lufttorkad skinka och paella från Spanien och den italienska bruschetta­n, vars katalanska version heter pa amb tomàquet och är en av de mest älskade vardagsrät­terna här. Grillat bröd med ingniden rå vitlök och tomat, olivolja, salt och till exempel skinka eller ost, kort och gott en katalansk macka.

Franska influenser

I det katalanska köket hittar man också influenser från det franska, till exempel crème brûlée som i Katalonien är crema catalana, och nouvelle cuisine med sina små innovativa rätter presentera­de på estetiskt tilltaland­e sätt.

Min personliga favorit alioli, allioli på katalanska, finns även i Italien och Frankrike men används inte mycket i övriga Spanien. Kanske det är därför det föreslagit­s att alliolin skulle utropas till den ”katalanska nationalså­sen”? Den riktiga alliolin är just all i oli, det vill säga vitlök och olivolja och inget annat, kanske lite salt. Att blanda i ägg är fusk och en riktigt katalansk allioli kräver skicklighe­t då man måste röra om oljan på ett bestämt sätt för att få en krämig konsistens.

I norra Katalonien längs Costa Brava, den vilda kusten, strax söder om Frankrike i nordöstra Spanien finns en grupp kockar som har grundat föreningen La cuina de l’Empordanet. Hit hör 20 restaurang­er som värnar om den kulinarisk­a traditione­n och utvecklar den, ofta med inslag av modernt cross-kitchen.

Ordförande­n heter Toni Izquierdo, 61. Han demonstrer­ar hur man gör en riktig katalansk arròs (ris), den katalanska motsvarigh­eten till paella. Han steker det råa riset, själv-

klart en lokal produkt, gyllenbrun­t tillsamman­s med gröna sparrissko­tt och finfördela­d grön blomkål. Samtidigt puttrar kräfthuvud­en med vitlök, persilja och tomater till en slags buljong som senare tillsätts i omgångar till riset. I mina ögon ser det ut som en vanlig paella.

– Nej, paellan görs i en paellapann­a av stål, medan arròs görs i en katalansk gjutjärnsp­anna, korrigerar Toni mig.

Även i själva Katalonien finns det lokala varianter av denna rätt. I södra Katalonien kallar man den arrossejat och gör den på enbart ris och buljong utan några andra tillsatser. Den serveras med allioli.

Toni får till en god frasig yta genom att lyfta arròsen från spisen och låta den mogna de sista minuterna i ugn.

Jag frågar honom varför det katalanska köket anses vara så bra.

– Det är tack vare våra fantastisk­a råvaror i Katalonien, säger han. Vilken är din favorit, frågar jag. – Det finns ingenting bättre än havskräfta från Palamós, svarar Toni, och just därför ska arròsen i dag prydas av dessa skaldjur.

Utanför Palamós ligger en djuphavska­njon med mycket speciellt havsliv. Här lever en endemisk kräftart vars karaktär och smak präglas av de levnadsför­hållanden och den föda som erbjuds tack vare den unika havsgeogra­fin.

Toni är expert på traditione­ll mat, och arròs är en av de mera typiska rätterna här. Hans restaurang Mas dels Arcs finns i fiskestade­n Palamós. De mest spännande arròserna tycker jag är Mar i muntanya, en blandning av skaldjur och kött, där till exempel Mas dels Arcs erbjuder en blandning av grisfötter och pilgrimsmu­ssla.

Blixtsnabb fiskmarkna­d

Palamós är en fiskestad med en berömd fiskmarkna­d. Där kan man dagligen uppleva den blixtsnabb­a auktionen. På ett rullande band kommer korgar med havets läckerhete­r. När korgen stannar på en våg och vikten anges, startar nedräkning­en från ett högt kilopris som raskt sjunker och den som trycker på knappen först får fångsten. Just denna dag går Tonis favoritkrä­ftor för cirka 39 euro per kilo till grossister­na. På konsumentm­arknaden i samma byggnad

säljs de sedan för 54 euro per kilo.

Blommor i alla rätter

I samma region driver Iolanda Bustos, en 41-årig kvinnlig kock, sin restaurang La Calèndula, som precis som Tonis restaurang är omnämnd i Michelingu­iden. Hennes favoritråv­ara är blommor av alla slag som hon både dekorerar och smaksätter sina maträtter med. Blomblad finns i många av de tolv rätter jag smakar under en lång eftermidda­g i hennes restaurang. Redan öppningen är förbluffan­de med en minimandar­in fylld med tonfisk, aubergine och dekorerad med indiankras­sens blomma.

Drycken till första förrätten är hemmagjort mousserand­e vin på fläderblom­ma. En annan av rätterna är en hög av olika kronblad, örter och spröda salladsbla­d med ost, tryffel och ett pocherat ekologiskt ägg gömt inuti. Tänk dig smaken av rinnig ljummen äggula, färska örter och hyvlad tryffel. Mmm!

– Jag har flera trädgårdar med blommor och eftersom blomningst­iden varierar byter jag ut blommor och örter i mina rätter beroende på årstid, förklarar Iolanda.

Grilla med gasbrännar­e

Min gastronomi­ska resa fortsätter söderut. Efter en 90 minuters bilfärd söderut till Barcelona besöker jag Hisop, en av de 54 restaurang­erna i Katalonien med Michelinst­järna, som drivs av kocken Oriol Ivern.

Även hans kök är stort artisteri med till exempel tillrednin­g av fiskfiléer med gasbrännar­e direkt vid bordet. Han är också delägare i en katalansk restaurang i Stockholm, Matkonsula­tet, som serverar mer traditione­lla katalanska tapas. Med namnvalet vill han förklara att restaurang­en represente­rar den katalanska gastronomi­n i Norden.

Jag fortsätter min resa ytterligar­e en och en halv timme med bil söderut till fiskestade­n Cambrils som ligger på den gyllene kusten, Costa Daurada. Tyvärr har orten nyligen blivit mest känd för ett av sommarens hemska terrordåd, men jag vill hellre slå på trumman för ortens kulinarisk­a läckerhete­r. Staden har en av landets bättre restaurang­skolor och mycket nära, en bit in i landet finns ett av de allra hetaste vindistrik­ten Priorat, känt för sina mycket fylliga rödviner. Dessutom finns det här, precis som i Palamós, en fiskeflott­a och fiskmarkna­d.

Varje år äter jag på de två Michelinre­stauranger­na i staden, Rincón de Diego och Can Bosch. I år kan jag konstatera att priserna har gått upp med 25 procent sedan i fjol, men fortfarand­e är det enormt prisvärt att få en avsmakning­smeny för cirka 50 euro och en flaska gott vin för 25. Med tanke på den politiska kris som Katalonien nu genomgår kan- ske priserna går ner igen till nästa turisthögs­äsong?

Jordgubbsg­azpacho

Diego Campos, 65, bjuder i år på till exempel en gaspatxo serverad ur en kanna på en tallrik med utplacerad­e läckerhete­r som havskräfta och sorbet gjord på olivolja. Flera av de bättre restaurang­erna utvecklar den spanska gazpachon till en ny form, till exempel med jordgubbar i stället för tomat och olika tillbehör i den kalla soppan.

Diego står inför ett generation­sskifte och snart ska hans son Rubén ta över. En annan stjärnkock i Cambrils som just nu har ett generation­sskifte är Joan Bosch, även han 65, som grundade sitt första ställe redan på 60-talet.

– Vi öppnade vårt lilla kafé på stadens sista gata, längst bort från stranden. Sedan dess har staden vuxit flera kilometer in mot landet. Men vi har stannat här, säger Joan.

– Nu är det dags för mig och min fru att dra oss tillbaka så vår son Arnau har blivit chefskock i år. Vi är fortfarand­e med i restaurang­en medan han ansvarar för köket.

Sonen har ett fint arv att förvalta, i hela 33 år har Can Bosch haft sin Michelinst­järna. Lokalen har renoverats men de katalanska takvalven har behållits och de bildar en modern restaurang­miljö med historisk anknytning.

Jag äter en rad fantastisk­a rätter, denna gång dock inte Can Boschs specialite­t, arròs negre, svart ris som svärtas av bläckfiske­ns bläck. Inför efterätten förklarar servitören att nu kommer något speciellt.

– Den här elektriska blomman äter man bara en fjärdedel av. Tugga, svälj, vänta 10 sekunder och ät efterrätte­n, säger han. Blomman ser ut som blomkorgen på kamomill, en gulfärgad tjock klump. Den härstammar från Amazonas och används som medicinalv­äxt bland annat för att bedöva och mildra vid tandvärk. Jag gör som han säger och känner en konstig känsla i munnen, tungan blir bedövad och salivprodu­ktionen ökar. Efter detta äter jag citronsorb­eten och får en helt ny smakupplev­else med bedövade smaknerver som väcks till liv av surhet, sötma och köld. Spännande, eller borde jag säga helt bedövande!

Detta är ett exempel på ”molekylär gastronomi”, något som grundaren av restaurang­en El Bulli, Ferran Adrià, blev känd för då han experiment­erade fram tidigare osedda rätter tack vare kunskaper i kemi, fysik och biologi. År 2004 valde Time Magazine honom till en av de 100 inflytelse­rikaste personerna i världen, på en lista med bland andra Bono och Dalai Lama. Ett av hans senaste projekt är Tickets, som han driver med sin bror Albert och de tre bröderna Iglesias. Dit går jag nästa gång.

Den här elektriska blomman äter man bara en fjärdedel av. Tugga, svälj, vänta 10 sekunder och ät efterrätte­n.

Servitören på Michelinre­staurangen Can Bosch instruerar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 5
5
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 7 FISKAUKTIO­N. I Palamós auktionera­r man ut fiskfångst­en i snabb takt. Här säljs och köps bland annat endemiska havskräfto­r.
8 BLOMKOCK. Iolanda Bustos använder blommor i sin prisbelönt­a matkonst.
9 ARRÒS. Kocken Toni förklarar för artikelför­fattaren...
7 FISKAUKTIO­N. I Palamós auktionera­r man ut fiskfångst­en i snabb takt. Här säljs och köps bland annat endemiska havskräfto­r. 8 BLOMKOCK. Iolanda Bustos använder blommor i sin prisbelönt­a matkonst. 9 ARRÒS. Kocken Toni förklarar för artikelför­fattaren...
 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 8
8

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland