Hufvudstadsbladet

Spanien hett också på vintern

Kulturweek­end i Málaga, skid- och solsemeste­r i Sierra Nevada eller tapas i Sevilla? Spanien lockar med mycket också på vintern.

- TT-ANNIKA GOLDHAMMER

Vill man ha bättre väder på vintern kan man åka till södra Spanien, särskilt Medelhavsk­usten. Även Mallorca kan vara skönt, säger Carlos Sarmiento, pressansva­rig på Spanska Turistbyrå­n.

Hans eget favoritres­mål under vinterhalv­året är Madrid. Det är en stad som passar bättre att besöka under lågsäsong, precis som Cõrdoba, Sevilla och Granada, det brukar vara för varmt där under sommaren.

Vill man uppleva något väldigt spanskt ska man åka dit efter nyår. I Spanien delas julklappar­na traditione­llt ut den 6 januari och kvällen innan arrangeras en stor julparad i Madrid, liksom i många andra spanska städer.

– Efter den 6 januari är det rea i alla butiker, tipsar Carlos Sarmiento.

Skidor i Sierra Nevada

Åka skidor i pudersnö ena dagen och sola på pudermjuk sand den andra? Med lite tur är det möjligt i Sierra Nevada, den spanska bergskedja­n med 20 toppar på över 3 000 meter. Härifrån är det drygt två timmar till stränderna längs Almeriakus­ten.

Vill du prova något mindre känt finns exempelvis katalanska Baqueira i Pyrenéerna, som erbjuder ett hundratal pister och superb längdskidå­kning. Härifrån är det också nära till lilleputtl­andet Andorra.

Tapas i Sevilla

Flamenco, andalusisk­a palats, en av världens största katedraler och 3000 tapasbarer är bara några anledninga­r till att upptäcka Sevilla, Spaniens fjärde största stad. Här kan man få sommarvärm­e redan i mars.

En av Sevillas mest kända sevärdhete­r är Reales Alcázares, ett kungligt palats med morisk arkitektur och fina trädgårdar. Tv-serien Game of Thrones har spelats in i den historiska miljön.

Det sägs att traditione­n att äta tapas har uppstått i Sevilla. Ett bra ställe att börja en runda är på stadens äldsta bar, El Rinconcill­o från 1670.

Trängselfr­itt i Benidorm

Badorten Benidorm ligger i Alicantepr­ovinsen, vid Costa Blanca på Spaniens östkust. Hit kommer närmare tio miljoner turister varje år, men vintertid slipper man trängas.

På senare år har staden piffats upp med hjälp av femstjärni­ga boutique- och spahotell och uppgradera­de restaurang­er.

Málaga i södra Andalusien är ett annat exempel på en turiststad som förnyat sig. Det som tidigare var en bedagad hamnstad har förvandlat­s till ett trendigt weekendres­mål med flera konstmusee­r i internatio­nell klass. Picassos födelsesta­d har förstås ett museum till hans ära, men här finns även de moderna konstmusee­rna Centro de Arte Contemporá­neo och Centre Pompidou.

För den som vill ha lugn och ro rekommende­ras Nerja en dryg timme österut. Det vackra läget mellan Medelhavet och bergen har gjort staden till en vinterfavo­rit.

Huvudstade­n Madrid har ett av världens bästa kulturutbu­d och det upplevs bäst under vinterhalv­året, då det varken är hett eller trångt. En bra start är Den gyllene triangeln med de tre museerna Reina Sofia, Pradomusee­t och Thyssen-Bornemisza.

Madrid lockar också med julmarknad­er i december, gastrofest­ival i slutet av januari och den traditions­enliga karnevalen i mitten av februari. Skulle det bli kallt är det extra mysigt att besöka någon av stadens många churrerior och värma sig med churros doppade i varm choklad.

 ?? FOTO: JUAN SERRANO
FOTO: ANNIKA
GOLDHAMMER ?? TURISTMÅL. Sevillas mest spektakulä­ra sevärdhet är Metropol Parasol, två jättesvamp­ar i stål som tronar över ett torg mitt i staden.
ALTERNATIV­ET. Baqueira i Pyrenéerna lär vara en populär skiddestin­ation bland spanska kändisar.
FOTO: JUAN SERRANO FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER TURISTMÅL. Sevillas mest spektakulä­ra sevärdhet är Metropol Parasol, två jättesvamp­ar i stål som tronar över ett torg mitt i staden. ALTERNATIV­ET. Baqueira i Pyrenéerna lär vara en populär skiddestin­ation bland spanska kändisar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland