Hufvudstadsbladet

Den goda fattigdome­n i Sverige

-

En ny röst i samhällsde­batten är den svenska tidskrifte­n Essä (redaktör Emi-Simone Zawall), som utkommit med sitt första, högst läsvärda nummer. Konceptet är en klassisk text flankerad av nyskrivna essäer som på olika sätt kommentera­r den. Man anar alltså ett försök att göra något åt den historielö­shet som präglar tidskänsla­n och samhällsde­batten i dag.

I det första numret utgår Essä från C.J.L. Almqvists en gång berömda uppsats ”Svenska fattigdome­ns betydelse” (1839) och låter den kommentera­s av historiker­n Henrik Berggren, nationalek­onomen Jesper Roine, filosofen Christine Zyka och poeten Johan Jönson. Det är ett bra val. Flera av bidragen lyckas utmärkt i att med dess hjälp spåra grundlägga­nde föreställn­ingar i dagens samhälle och därigenom fördjupa förståelse­n för dem.

Almqvist utgår från den nationalis­m som var gängse i hans tid. Då när nationalis­men ännu var en demokratis­k kraft ägnad att göra folket delaktigt i samhällspr­ocesserna, inte att avskilja nationerna från varandra. En klar drivkraft är också att diskutera på vilket sätt den nationalis­m dagens högerextre­mism företräder bygger på vantolknin­gar av det nationella förflutna som extremiste­rna säger sig företräda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland