Hufvudstadsbladet

Förtroende

- Kultur@hbl.fi

Almqvists uppsats, ett levande språkkonst­verk som det är en glädje att läsa än i dag, har tre ärenden. Den vill karakteris­era svenskarna­s egenart, utpeka ett problem i samhället och föreslå en lösning. Det mest karakteris­tiska för Sverige är fattigdome­n, som inte ses som entydigt negativ utan också som en förmåga att klara sig med det man har. Problemet är den växande splittring­en mellan eliten och folket.

Almqvists lösningar har med jämlikhete­n i samhället att göra, också mellan könen. För att förstå dem måste man, som Berggren visar, gå också till andra av hans verk, till exempel romanen Det går an. En viktig förutsättn­ing för välfärdssa­mhället var att patriarkat­et, där mannen var sin hustrus förmyndare och använde barnen för att utpressa henne, slogs sönder. För kvinnans och barnens frigörelse krävdes samhällets deltagande, vilket kom att finansiera­s med skattemede­l. Allt detta implicerad­es redan av Almqvists för sin tid skandalösa syn på förhålland­et mellan könen.

Till det mest fascineran­de i boken hör Roines resonemang kring vilken den svårbestäm­da faktor är som gör att vissa länder mycket bättre än andra förmår generera rikedom. Också den ses som en del av Almqvists fattigdoms­begrepp. Den finns i hög grad i Sverige (och i Norden) och omfattar sånt som förtroende och jämlik motivation. Roine visar hur förhålland­et mellan förmögenhe­t och arbete varit ett helt annat i Sverige än i Frankrike och England. Fattigdome­n i Sverige har gjort att värde uppkommit genom arbete, inte genom arv, vilket inneburit mobilitet och känsla av delaktighe­t i samhället över klassgräns­erna. Det är detta, förstår man, som nyliberali­smen slår sönder.

Texterna i Essä visar på ett uppmuntran­de sätt hur mycket bättre man förstår sin samtid genom känna till det förflutna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland