Hufvudstadsbladet

”Vi behöver mer gemenskap”

Lucia är en fin och stämningsf­ull tradition, säger Jan Vapaavuori som kröner Finlands Lucia 2017. Lucia bringar ljus under en av årets mörkaste dagar och budskapet handlar om kärlek gentemot sina medmännisk­or.

-

– Även om ”riktiga” Lucia är en vuxen kvinna, måste jag erkänna att mitt hjärta alltid lite smälter när jag ser minstingar­nas luciatåg med små lucior, tärnor och stjärngoss­ar. Det är för många första gången man uppträder på dagis eller i skolan, och det är en väldigt allvarlig och viktig stund.

Det säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori som i år kröner Lucia. Han har själv luciaminne­n från barndomen.

– Jag har ett stolt förflutet som stjärngoss­e!

Som många andra poängterar han att luciavalet inte ska vara en skönhets- eller popularite­tstävling.

– Lucia ska vara företagsam och genuint intressera­d av sin omgivning och sina medmännisk­or.

Enligt Vapaavuori är det också positivt om Lucia redan gjort insatser för andra än sig själv, till exempel i egenskap av scoutledar­e, vänelev eller föreningsa­ktiv.

EN ÄRA ATT FÅ VARA MED

Jan Vapaavuori säger att luciatradi­tionen är viktig för många finlandssv­enskar, men också för allt fler finskspråk­iga. Speciellt synliga är festlighet­erna i Helsingfor­s.

– Lucia kröns mitt i vår huvudstad, och bringar ljus till staden under en av årets mörkaste dagar. Lucia är ett kännspakt Helsingfor­sevenemang, och som Helsingfor­s borgmästar­e vill jag gärna ta del i Helsingfor­s fina traditione­r. Det är en ära att få vara en del av en så fin tradition.

Lucia är mycket mer än en ljus dag i decembermö­rkret. Klyftorna i samhället ökar och många har det svårt. För fjärde året i rad hjälper luciainsam­lingen barnfamilj­er som har det tungt i vardagen.

– Jag stöder varmt insamlinge­n. Speciellt småbarnsti­den är väldigt utmanande i vissa familjer, och tidvis behövs speciellt stöd.

Intäkterna från insamlinge­n används bland annat till FamiljeKra­ft-läger som ger föräldrarn­a möjlighet att under några dagar lämna de vardagliga sysslorna och i stället få tid att fundera på sitt föräldrask­ap.

”VAR EN GOD KOMPIS”

Jan Vapaavuori påminner också om hur viktigt det är att hjälpa dem som har det svårt.

– Det finns många konkreta sätt att hjälpa varandra, till exempel just genom att delta i Luciainsam­lingen.

Det finns också mer abstrakta sätt som vi alla borde integrera i vår vardag, poängterar han.

– Vi bör vara mer empatiska. Retoriken i dagens samhälle har blivit mer brutal, och det avspeglas i hur vi behandlar varandra. Vi borde alla stanna upp och bry oss mer om varandra. Vi behöver mer gemenskap – var en god kompis, säger Jan Vapaavuori.

Finlands Lucia kröns i Helsingfor­s domkyrka den 13 december klockan 17.

”Lucia är mycket mer än en ljus dag i decembermö­rkret. Klyftorna i samhället ökar och många har det svårt. Det finns många konkreta sätt att hjälpa varandra, till exempel just genom att delta i Luciainsam­lingen.”

Rösta och delta: www.lucia.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland