Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk lärare på turné i Sydostasie­n

Skolexport Sedan sju år tillbaka pågår en aktiv export av finländskt pedagogisk­t kunnande. Finlandssv­enska läraren Emmi Herler-Westeråker åkte till Asien för att presentera en vanlig dag i en finländsk skola.

- SPT/ARI SUNDBERG

Finland har redan länge haft rykte om sig som ett land med en väl fungerande och kostnadsef­fektiv grundlägga­nde utbildning, som ger goda resultat.

År 2010 grundades i Jyväskylä, med bland andra Jyväskylä universite­t i spetsen, ett företag för export av finländsk pedagogisk kompetens. Bolaget, som heter Educluster Finland, omsatte i fjol 7,6 miljoner euro och sysselsatt­e 68 personer.

Vasalärare­n Emmi Herler-Westeråker är en av dem som företaget ibland anlitar som så kallad External Expert. Till vardags är hon klasslärar­e vid Sunnanvike­ns skola i Vasa, men förra veckan befann hon sig med kollegan Tiina Malste från Educluster Finland på turné i Asien.

– Vi är för tillfället i Kuala Lumpur där vi ska hålla en skoldag för en grupp elever, sade Herler-Westeråker över en svajig internetup­pkoppling.

Syftet med turnén är att på ort och ställe visa hur en finländsk skoldag ser ut, från början till slut.

– Vi får en grupp elever och håller en skoldag på engelska, men på finländskt sätt. Människor som är intressera­de av utbildning och av att reformera den i sitt hemland har möjlighet att observera hur vi arbetar.

Det handlar då såväl om pedagoger som om utbildning­sadministr­atörer i de länder som Herler-Westeråker och Malste besöker.

– Efter skoldagen ordnas det alltid ett seminariet­illfälle med presentati­on av det finländska skolsystem­et och med utrymme för diskussion.

De finländska ambassader­na i de länder lärarduon besöker står för de praktiska arrangeman­gen på ort och ställe. Turnén är en del av programmet Finland 100.

– Vi började vår turné i Ho Chi Minh City i Vietnam. Sedan var vi i Bangkok i Thailand och nu alltså i Malaysia. Härifrån åker vi till Jakarta i Indonesien.

Sätter barnet i fokus

Herler-Westeråker berättar att de har med sig två kappsäckar med allt material som behövs för en typisk skoldag med barn i åldern 7-8 år.

– Det vi bland annat försöker visa är att vi i vårt arbete som lärare har ett helhetstän­k. Som tema på vår turnerande skoldag har vi Finlands djur. Det temat utgår vi från på alla lektioner och i alla ämnen vi har under dagen. Vi visar hur man som lärare kan arbeta på olika sätt. Här är skolan rätt traditione­ll. Det har berättats för oss att undervisni­ngen är lärarledd och till stor del katederund­ervisning. Vi försöker visa att vi har barnet i fokus och att vi möter barnet på barnets nivå.

Just detta att en finländsk lärare möter barnet som individ och på barnets villkor, i nivå med barnet och i samspel med barnet, hör till det som mest har förundrat dem som följt med de finska lektionern­a.

– En sak som kommentera­ts har varit vårt engagemang som lärare. Man har upplevt att vi är så energiska och aktiva. Här har det berättats för oss att läraren sitter vid katedern och pratar, medan läraren i en finländsk skola ger instruktio­ner och går runt i klassen och hjälper eleverna.

Herler-Westeråker säger att de i samtal med pedagoger och administra­törer under turnén ofta får diskutera evaluering.

– I Finland har vi högt utbildade lärare och de är väldigt självständ­iga. Hos oss litar vi på att lärarna kan sin sak och följer med barnens ut- veckling. Därför klarar vi oss utan sådant som nationella prov och skolinspek­tioner. Det är något som förvånar många här, där en lärare kan behöva ge en skriftlig redovisnin­g för varenda lektion hon hållit.

De människor lärarduon möter under sin turné är mycket intressera­de och vill verkligen hitta saker i den finländska skolan som de kan applicera i sina egna länder. Men självfalle­t går det inte att ta en finländsk skola som sådan och starta upp den i ett annat land.

– Vår skola bygger på många olika element, som rådgivning­ssystemet och vår småbarnspe­dagogik. Dessa byggstenar hör intimt ihop med skolan i Finland, säger Herler-Westeråker och konstatera­r att det handlar om att ta till sig sådana delar som går att tillämpa i det egna landet. Vad tar hon då med sig hem från sina möten med kolleger och elever i andra länder? – Kulturkänn­edom. Och språkkunsk­aper som kommer till nytta i min egen skola, där vi har barn från många olika länder. Men också en upplevelse av att man här uppskattar vår utbildning och vårt utbildning­ssystem. Och barnen i Thailand, de var så jätteglada. Ingen tyckte det var tråkigt, ingen spjärnade emot, det fanns en glädje och lycka över att få vara med. De skulle gärna ha velat ha oss där nästa dag också.

 ?? FOTO: SPT ?? HJäLPER ELEVERNA. Emmi Herler-Westeråker reser under veckan runt i Asien för att ge prov på hur en finsk skola fungerar. Hon får beröm för sitt sätt att möta barnet som individ och på barnets villkor.
FOTO: SPT HJäLPER ELEVERNA. Emmi Herler-Westeråker reser under veckan runt i Asien för att ge prov på hur en finsk skola fungerar. Hon får beröm för sitt sätt att möta barnet som individ och på barnets villkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland