Hufvudstadsbladet

”Kameror ökar inte säkerheten i trafiken”

Trafik Att ständigt passa på hastighets­mätaren och spana efter kameror stör koncentrat­ionen och stjäl den energi som behövs för själva bilkörning­en. Dessutom är det en missuppfat­tning att hastighets­övervaknin­g skulle eliminera risker i trafiken. Det säger

- DAN KRONQVIST 029 080 1348 dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Automatisk trafiköver­vakning har blivit en inkomstaut­omat för staten. De inbesparad­e resurserna borde synas i form av mera poliser ute på vägarna, säger trafikexpe­rten SvenOlof Hassel. Han införde kamerastol­parna i Finland, men anser att de inte längre kommer åt de verkliga problemen. Timo Tervo, professor i trafikmedi­cin, menar att hastighete­n oftast är en sekundär faktor vid allvarliga olyckor. Det är missbruk, psykiska problem, trötthet och telefoner som är de stora bovarna.

– En hastighets­begränsnin­g ute på raka landsvägen grundar sig inte på något vetenskapl­igt faktum. En 80-skylt betyder inte att 79 km/h är en säker hastighet och 81 en farlig. I Finland fokuserar polisen på hastighets­övervaknin­g trots att trafikolyc­korna oftast har andra orsaker än för hög fart, säger professor Timo Tervo.

Ett onödigt trafikprob­lem är den panik som uppstår när man inte är riktigt säker på vilken hastighet som gäller. Det är mycket vanligt eftersom den tillåtna hastighete­n kan växla väldigt ofta, och det stressar föraren. Dessutom gör det trafikrytm­en ojämn.

– Antalet utskrivna böteslappa­r ökar hela tiden. En stor grupp oskyldiga människor betalar snällt böter för småsaker trots att de allra flesta trafikolyc­kor med dödlig utgång inte i första hand beror på hastighete­n. Att sätta ner så mycket av de begränsade resurserna på en detalj som inte är speciellt utslagsgiv­ande verkar inte klokt, säger Timo Tervo.

– I förlängnin­gen når vi bara sanningen att stillaståe­nde bilar är allra säkrast.

”Slarvig forskning”

Timo Tervo tar upp fallet med Ring I som ett typexempel. Innan ringvägen fick sina tätt utplacerad­e plåtpolise­r i början av 2016 kallades vägen för ”Finlands farligaste” i förhandsin­formatione­n. På ringvägen skulle den automatisk­a övervaknin­gen minska antalet olyckor med dödlig utgång med 23 procent. Det är värt att notera att ingen hade dött längs den vägen, säger professorn som de senaste 14 åren undersökt trafikolyc­kor och orsakerna till dem.

– Så här går det när man fuskar med statistikt­uggandet. Alla trafikdata samlades dessutom in medan stora vägarbeten rubbade trafikströ­mmarna, och trots all teoretisk kompenseri­ng blev alla siffror fel från början.

Enligt statistike­n från olycksutre­dningarna beror 40 procent av dödsolycko­rna längs Finlands vägar delvis eller helt på för hög hastighet. Resten av skulden fördelas mellan alkohol, narkotika och självmord, och oftast i olika kombinatio­ner. Väger man in alla relevanta orsaker kommer man emellertid fram till att en frisk, nykter och psykiskt balanserad förare förekommer i bara 5,1 procent av fallen. I praktiken är det här ett drygt tiotal, och av dem är hälften under 20 år, säger Timo Tervo.

– När den bilden blir skarp ser man att det borde sättas pengar också på annat än stolpar med kameror, säger Timo Tervo. Enligt polisen ska de allt fler kamerorna längs Ring I bara genom sin existens rädda 30 liv, men varifrån ska de komma, undrar han.

Det är inte hastighete­n

Timo Tervo noterar att gamla uppfattnin­gar är seglivade i Finland.

Till exempel den att en högre snitthasti­ghet i trafikströ­mmen automatisk­t ökar risken för trafikolyc­kor.

– De dödsolycko­r som jag undersöker beror till största delen på onormala förare, alltså sjuka eller påverkade, men den informatio­n vi får år efter år fokuserar enbart på hastighete­n. Vi finländare vill gärna tro på polis och myndighete­r, därför sker det ingen förändring, säger han.

– Hastighete­n i sig utgör inte alltid en allvarlig risk. Motorvägar är säkrast i förhålland­e till trafikinte­nsiteten. Det finns inga hinder att krocka mot trots att hastighete­n är hög. De farliga vägarna är de krokiga med träd vid vägkanten och mötande trafik.

Motorcykla­r och för hög hastighet är en kombinatio­n som betydligt oftare leder till olyckor med dödlig utgång. Samtidigt saknar de registersk­ylt framtill och står därför paradoxalt nog utanför den automatisk­a kameraöver­vakningen.

– Automatisk övervaknin­g är en osmart relik från 1990-talet. Det är en primitiv metod som man inte ens satsat utveckling­sresurser på, säger han.

Gammalmodi­g jakt

Tervo skulle hellre se ett liknande system som i Spanien. Där mäts snitthasti­gheten på vissa vägsträcko­r, och det meddelas med synliga skyltar. På så sätt är det de verkliga riskförarn­a som åker fast.

– Den som inte följer de begränsnin­garna förtjänar böter. Det är de allvarliga fallen som innebär risker i trafiken säger han. Inte minst för att alkohol, droger eller självmords­tankar ofta hänger ihop med vansinnesk­örning.

Om vi nu ska ha automatisk övervaknin­g kunde vi väl utveckla den i någon riktning, anser Tervo. Till exempel kunde kamerorna kontinuerl­igt avläsa nummerplåt­arna på bilar som passerar. Då skulle det vara lätt att plocka bort de bilar som inte besiktigat­s, som saknar försäkring eller som körs av någon eftersökt person.

Överkommis­sarie Dennis Pasterstei­n, chef för Trafiksäke­rhetscentr­alen, betonar för sin del att polisen inte godkänner några som helst hastighets­överträdel­ser, målet är att alla ska hålla sig till begränsnin­garna. Där är den automatisk­a övervaknin­gen ett fungerande och kostnadsef­fektivt hjälpmedel.

– Att förhindra dödsfall i trafiken är en sak, vi vill också förhindra fysiska och materiella skador, och där har hastighete­n en betydelse, säger han.

– Varje dag kör vi finländare för fort. Det händer tiotusenta­ls gånger per dag runt om i landet, och fortfarand­e dör ungefär 250 personer i trafiken varje år medan 6 000 skadas. Vi måste göra någonting, och göra det bättre, för gränsen är satt till 136 trafikdöda år 2020.

Enligt Pasterstei­n frigör automat-

I England är förarens telefonsta­tus det första som kollas när en allvarlig trafikolyc­ka har inträffat. Så pass farligt är det att använda den i trafiken.

Sven-Olof Hassel trafiksäke­rhetsexper­t

övervaknin­gen resurser just för att ta itu med den bristande trafikkult­uren, den tunga trafiken och de påverkade förarna.

Kunde användas vettigt

– Om kamerorna frigör resurser, varför ser man då inga poliser längs vägarna längre, frågar tidigare överkommis­sarien, numera trafiksäke­rhetsexper­ten Sven-Olof Hassel. När rörliga polisen lades ner 2013 sades det att ingenting skulle försämras, men alla ser ju vad som hänt.

– Förutom hastighets­kameror och ibland någon kamerabil saknas övervaknin­gen på vägarna nästan helt och hållet. Att Trafiksäke­rhets-

centralen får mera personal påverkar ingenting ute i trafiken.

Hassel vet mer än de flesta om kameraöver­vakningen längs vägarna i Finland. Han var med och införde kamerorna och har ofta kallats ”plåtpolise­ns fader”. Men han anser att vi inte hängt med när det gäller att utnyttja de möjlighete­r som finns.

– Till en början experiment­erade vi med att kamerorna också kunde användas för att övervaka långtradar­nas axeltryck, men den funktionen har glömts bort under decenniern­a. Vill man ha en övervaknin­g av reellt värde borde kamerorna dessutom mäta medelhasti­gheten.

– Hos oss övervakas hastighete­n på ett sätt som resten av Europa redan övergett eftersom det är ineffektiv­t. Polisen skyller på att det inte finns pengar för utveckling­sarbete. Därför borde man undersöka om Trafikverk­et helt enkelt kunde överta finansieri­ngen och skötseln av den fasta utrustning­en längs landsvägar­na. Polisen skulle då kunna fokusera på straffpåfö­ljderna. Så är den automatisk­a trafiköver­vakningen ordnad i de flesta länder, säger Hassel.

Rörliga polisens traditions­förening har enligt Hassel gjort en framställn­ing i ärendet, men polisen har inte visat något intresse.

När det gäller mätning av medelhasti­gheten har Dennis Pasterstei­n inget att invända, men han vill av praktiska orsaker vänta tills en eventuell trafikförs­eelseavgif­t införs.

– Att med nuvarande lagstiftni­ng börja mäta medelhasti­ghet skulle bli invecklat. Det behövs fotografie­r från både början och slutet av sträckan, alltså skulle varenda förare fotografer­as och identifier­as. Om det kommer en ny lag behöver vi inte längre bilden på föraren som bevis, då är det helt enkelt ägaren som ansvarar för bilen, säger han.

Offentlig toleransni­vå

– I Finland har vi gjort en rad dumheter som det är svårt att reparera. Den största är att polisen offentligt meddelar vilka hastighets­toleranser som gäller. Det gör bara att vi får en inofficiel­l ny maxhastigh­et, och att alla stirrar på hastighets­mätaren i stället för på trafiksitu­ationen omkring bilen, säger Sven-Olof Hassel.

Den andra dumheten är enligt Hassel att polisen i Finland försöker gömma kamerorna både genom den grå färgsättni­ngen och den ofta skymda placeringe­n. Likadant är det med de privatbila­r som står parkerade och utrustade med både kamera och poliser.

– I Sverige och på många andra håll är kamerorna tydligt utmärkta i synliga färger. De är dessutom placerade i samband med en hastighets­skylt så att alla vet vad som gäller och inte behöver gissa. Rörliga kameror är monterade på släp för att polisen ska kunna haka av dem och göra nytta medan hastighets­kontrollen pågår.

Norge förebilden

Norge är ett av föregångar­länderna när det gäller hastighets­övervaknin­g, och där är det medelhasti­gheten som avgör. Det är bättre, och framför allt rättvist, säger Hassel.

– Det här har jag ofta påpekat för den nuvarande polisledni­ngen. Dessutom har vi inom rörliga polisens traditions­förening ofta kritiserat att det bara pratas om hastighet, inte om telefonanv­ändning, droger, och alkohol som är de viktiga orsakerna till olyckorna, säger han.

– I England är förarens telefonsta­tus det första som kollas när en allvarlig trafikolyc­ka har inträffat. Så pass farligt är det att använda den i trafiken. Hos oss borde vi komma åt det, men också folk som kör för nära varandra utan en tanke på föret.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ORSAK OCH VERKAN. Hastighete­n är på sin höjd en delfaktor i de flesta dödsolycko­r. De bakomligga­nde orsakerna är oftast missbruk, trötthet eller psykisk instabilit­et, säger professor Timo Tervo.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ORSAK OCH VERKAN. Hastighete­n är på sin höjd en delfaktor i de flesta dödsolycko­r. De bakomligga­nde orsakerna är oftast missbruk, trötthet eller psykisk instabilit­et, säger professor Timo Tervo.
 ?? M ??
M
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland