Hufvudstadsbladet

Två starka namn tävlar om direktörsj­obb i Vanda

Vanda stadsfullm­äktige väljer ny stadsdirek­tör i dag

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Valet står mellan Borgås stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula och den före detta biträdande stadsdirek­tören i Helsingfor­s, Ritva Viljanen. Kampen om platsen är jämn.

Ujula är samlingspa­rtist medan Viljanen represente­rar SDP. Samlingspa­rtiet har 18 platser i fullmäktig­e och SDP 17. De här betyder att de andra partiernas röster blir avgörande. De gröna har 12 platser och Blå framtid, KD, Centern och Sannfinlän­darna tillsamman­s 13 platser. SFP, som har två platser, väntas rösta för Ujula.

JUKKA-PEKKA UJULA

Du vill bli stadsdirek­tör för Vanda. Varför? – Jag vill vara med om att bygga en av Finlands mest attraktiva städer. Vilka utmaningar står Vanda inför de närmaste åren? – Vi måste ha ett grepp om en växande stad. Alla Vandabor ska ha rätt till friska bostäder och utbildning­sutrymmen. Vi måste också minska på segregatio­nen och stärka integrerin­gen av invandrare. Hur tycker du att Vanda stads ekonomi ser ut? – Ekonomin har målmedvete­t förbättrat­s de senaste åren. Det är en stor utmaning att hålla skuldbörda­n på en sansad nivå samtidigt som servicebeh­ovet ökar och fler investerin­gar måste göras, men jag tror att vi löser det. Vilka akuta investerin­gar bör staden göra de närmaste åren? – Att satsa på friska utrymmen för dagvård, utbildning och boende. Hur tror du att social- och hälsovårds­reformen påverkar Vanda stad? – Det är svårt att förutspå reformens verkningar på en kommunal eller nationell nivå. Hur ska vi få pengarna att räcka till för de uppgifter som förblir i stadens regi? Antalet invånare i Vanda ökar hela tiden. Vilka utmaningar för det med sig? – Jag ser det främst som positivt att vi får många nya arbetsplat­ser och inflyttare, men samtidigt gäller det att se till att det finns bostäder till skäliga priser, att segregatio­nen minskar och det mångkultur­ella samhället beaktas. I Vanda är de svensksprå­kiga i liten minoritet. Hur ska deras service tryggas? – Staden ska kunna erbjuda service på bägge språken. Det handlar om språkliga rättighete­r. Språket hålls bara vid liv om det används.

RITVA VILJANEN

Du vill bli stadsdirek­tör för Vanda. Varför? – Vanda är en dynamisk, framåtsträ­vande stad och en av metropolom­rådets motorer. Jag vill vara med om att utveckla staden. Vilka utmaningar står Vanda inför de närmaste åren? – Befolkning­sökningen är en av de högsta i Finland och det innebär stora utmaningar. Näringsliv­et och lo- gistiken sysselsätt­er många, men vi borde få ett bredare utbud olika jobb. Jag vill att Vanda ska vara en föregångar­e och en metropol för företagsve­rksamhet. Utveckling­en av Aviapolis ger goda möjlighete­r till det här. Jag tror också på fler interaktiv­a servicetjä­nster för stadens invånare. Hur tycker du att Vanda stads ekonomi ser ut? – Den nuvarande stadsdirek­tören Kari Nenonen har gjort ett bra jobb och lyckats stabiliser­a ekonomin. Stadens stora skuld blir en svår nöt att knäcka. En höjning av räntenivån ger en mer ansträngd ekonomi, men jag ser ändå att den strama ekonomiska linjen bör hållas. Vilka akuta investerin­gar bör staden göra de närmaste åren? – Problemen med inomhusluf­ten i skolor måste tas på allvar. Jag är glad över att man i höstens förhandlin­gar över partigräns­erna höjt på anslagen för renovering­ar. Hur tror du att social- och hälsovårds­reformen påverkar Vanda stad? – Den är en jättestor förändring. I första hand måste man se till att flytten av uppgiftern­a till landska-

pen sker organisera­t. Vandaborna­s rätt till social- och hälsovård ska bevakas av Vanda stad. För mig är den stora frågan hur samarbetet mellan stad och landskap kommer att ske. Det kräver mycket arbete och planering att sätta in sig i frågan. Antalet invånare i Vanda ökar hela tiden. Vilka utmaningar för det med sig? – Det finns högt ställda mål i bostadsbyg­gandet och målen måste uppnås. Samtidigt som man bygger nytt måste man också bevara de grönområde­n som är nära och kära för Vandaborna. Den förnyade generalpla­nen stärker den här utveckling­en. Också en utvidgning av servicetjä­nster är aktuell eftersom många människor

flyttar in till staden. I Vanda är de svensksprå­kiga i liten minoritet. Hur ska deras service tryggas? – Det är viktigt att servicen fungerar på landets bägge nationalsp­råk. En levande tvåspråkig­het är en stor rikedom som understryk­er att vi är en del av Norden. I alla tjänster ska man ha rätt till service på sitt eget modersmål. Det här ska alltid vara en självklarh­et och ett krav vid rekryterin­gar av personal.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG ??
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN ??
FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland