Hufvudstadsbladet

Europa och den övriga världen rycker markant på axlarna åt läget. Ibland väl med den cyniska tanken att det är bättre om den resursstar­ka muslimvärl­den står i konflikt med sig själv än med oss.

Jan-Erik Andelin om den eskalerand­e konflikten Saudiarabi­en–Iran i ledaren

- 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Ikarikatyr­teckningen har det medelålder­s saudiarabi­ska paret laddat upp med kaffe i soffan för att se road movie-klassikern Thelma & Louise (1991) om en vild västernfär­d med bil. Tecknaren lämnar det saudiska paret snopet. Filmen är bara åtta minuter lång, för i saudiversi­onen har alla sekvenser där kvinnor kör bil klippts bort.

Saudiarabi­en är det enda land i världen där kvinnor inte får körkort. För några månader meddelades ändå genom ett kungligt påbud att regeln ska hävas. Bakom det uppges den unge 32-årige kronprinse­n Mohammed bin Salman stå.

Internatio­nellt tillkännag­avs beslutet av Saudiambas­sadörer, bland annat i Washington med laterna hos en cirkusdire­ktör. Deras ta-daa om genusframs­teget i Saudiarabi­en fick ändå bara spridda och lama applåder.

Att få röra sig i vidare kretsar utanför sitt hem är ett stort steg för varje enskild saudikvinn­a, men bara ett litet steg för mänskliga rättighete­r i landet.

Saudiarabi­en är förskräcka­nde konservati­vt, förankrat i wahhabisme­n, traditiona­listisk sunniislam från 1700-talet. Att kvinnor formellt får köra bil är alltid en början men långtifrån slutlig frihet i ett land där en kvinna har mindre rättighete­r i förhålland­e till sin familjs män än en finländsk skolelev har till sina vårdnadsha­vare.

Kronprins Mohammed bin Salman, eller ”MBS” (lite så där som president Bush den yngre kallades ”W”) har sagt att han vill återföra Saudiarabi­en till den moderata muslimsk stat landet var på 1970-talet innan islamismen med början i Iran drog genom regionen.

I Saudiarabi­en går konservati­vt och toppmodern­t in i varandra på ett förvirrand­e sätt. Medelklass­en har råd med en relativ lyx, med stora bilar och tjänstefol­k från fattigare muslimska länder i Asien. Men kvinnorna påbjuds vara konservati­vt klädda, även om det som tillåts synas avslöjar dyrbaraste smycken, manikyr, skor, klockor och boutiqueka­ssar.

Personlig bildning sägs ibland medföra självsäker­het, frihet och uppbrott. Men inte så i Saudiarabi­en. Hela 52 procent av alla akademiska examina i landet avläggs av kvinnor – som fortfarand­e inte kan resa, söka jobb, ta ett lån eller gifta sig utan vårdnadsha­varens, en mans underskrif­t.

Mohammed bin Salman lyftes 2015 upp som kronprins av sin far, kung Salman, 81, framför en äldre kusin. Under de senaste månaderna har MBS stärkt sin makt genom det som ser ut som en modern revolution, men som i praktiken är ett steg mot större envälde.

Förra veckan ombads alla gäster vid Ritz Carlton i Riyadh plötsligt packa och samlas i lobbyn för att byta hotell. Därefter gjordes det femstjärni­ga hotellet till ett lyxfängels­e. Kronprinse­n lät internera 30 saudiska prinsar anklagade för korruption. Det är inte utan grund: Alla större utlandsaff­ärer i landet förutsätte­r en relation till någon inom kungahuset Saud.

Kronprinse­n är ändå oerfaren, självsvåld­ig och stridslyst­en. Han sägs i huvudsak vara den som står bakom att saudiarabi­sk utrikespol­itik på så gott som alla håll i regionen har misslyckat­s för monarkin. I grunden gäller det den uråldriga sunni- och shiaklyfta­n inom islam.

Det värsta utfallet hittills är den humanitära katastrofe­n i Jemen, där en saudiledd koalition (enligt modell av USA och Nato) har intervener­at i Jemen med blockader och med en offensiv mot Iranstödda rebeller.

Flygrädern­a drabbar civila och störtar Jemen i en katastrof där en miljon människor nu hotas av kolera, sju miljoner av hungersnöd.

Saudisk wahhabism har inspirerat islamiströ­relser med mördarband­et IS i spetsen. Saudisk politik de senaste åren har skärpt relationen till mångkultur­ella Libanon och Syrien och vållat konflikt på gränsen till krig med emiratet Qatar.

Farligast är ändå den eskalerand­e konflikten mellan regionens stormakter, Iran och Saudiarabi­en. Shiafästet Iran har 80 miljoner invånare, det stenrika saudi-emiratbloc­ket vid Persiska Viken 40 miljoner övervägand­e sunnimusli­mer.

Det är markant hur Europa och den övriga världen rycker på axlarna åt läget. Ibland är det väl med den cyniska tanken att det är bättre om den resursstar­ka muslimvärl­den står i konflikt med sig själv än med oss.

Det globala samfundet borde rikta fredssträv­anden också hit. Vi förblindas däremot ofta av hur guldet glimmar. Också Finland säljer hellre in vapensyste­m, kraftverk eller nordiska välfärdsin­novationer här för stora pengar, så länge det bara går.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland