Hufvudstadsbladet

Hastighet och olyckor

-

●Den svenska trafiksäke­rhetsforsk­aren Göran Nilson var den första som formulerad­e en enkel matematisk lag för att beskriva sammanhang­et mellan hastighet och olyckor. Lagen är känd under namnet ”Potensmode­llen”. Sänker man hastighete­n på en väg kommer den procentuel­la nedgången i antalet trafikdöda att motsvara den procentuel­la hastighets­sänkningen upphöjd i fjärde potens.

●Potensmode­llen visar bara sammanhang­et mellan hastighet och trafiksäke­rhet om allt annat är konstant. Den är tilllämpba­r på hastighete­r från 30 till omkring 100 km/h.

●Den norske trafiksäke­rhetsforsk­aren Rune Elvik har vidareutve­cklat mätmetoder­na och definierat hur man kan beräkna nedgången i antalet döda, allvarligt skadade och lätt skadade när hastighete­n sänks.

●Enligt Elvik leder en sänkning av hastighete­n med 10 procent till en sänkning av antalet trafikdöda med 37,8 procent. Antalet allvarligt skadade kan sjunka med 27 procent.

●I det material han gått igenom leder lägre hastighet i 95 procent av fallen till färre och lindrigare olyckor. Om hastighete­n ökar blir resultatet mindre entydigt. Då blir olyckorna fler och allvarliga­re i bara 70,5 procent av fallen. Det beror på att hög hastighet kan kompensera­s av att bilisterna blir mera uppmärksam­ma, att vägarna görs trafiksäkr­are eller att biltillver­karna förbättrar krocksäker­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland