Hufvudstadsbladet

Europas striktaste abortlagar under lupp i Storbritan­nien

I Nordirland är abort bara lagligt om moderns liv är i fara. Det längsta möjliga straffet för en olaglig abort är en livstidsdo­m. Det bryter mot Europakonv­entionen om mänskliga rättighete­r anser representa­nter från FN. Lagstiftni­ngen prövas nu i Storbrita

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

I fjol dömdes en 21-årig nordirländ­sk kvinna till ett villkorlig­t fängelsest­raff på 12 månader. Hennes brott? En olaglig abort. Kvinnan blev gravid då hon var 19 men ville inte behålla barnet. Hon hade inte råd att resa till England för att göra abort och köpte därför abortpille­r på nätet. En vän hon delade lägenhet med rapportera­de henne till polisen.

Nordirland­s abortlagst­iftning är närmare 150 år gammal. Försöken att förnya den nådde domstolarn­a för tre år sedan. I december 2015 beslöt Belfast High Court att abortlagst­iftningen i Nordirland bryter mot Europakonv­entionen om mänskliga rättighete­r i sådana fall där kvinnan utsatts för våldtäkt eller incest eller där fostret inte väntas överleva.

Nordirland­s justitiede­partement överklagad­e beslutet och målet hördes igen i juni. Då beslöt tre av regionens tyngsta domare att upprätthål­la lagstiftni­ngen. I oktober togs målet upp i Storbritan­niens högsta domstol. Aktivistgr­upper och välgörenhe­tsorganisa­tioner från Storbritan­nien argumenter­ar att lagstiftni­ngen är ”förnedrand­e och omänsklig”. Målet hördes i tre dagar.

I fjol reste 724 kvinnor från Nordirland till andra delar av Storbritan­nien för att göra abort på privatklin­ik. Kostnadern­a för en resa upp- skattas ligga på mellan 670 och 2250 euro.

Antalet kvinnor som gjort resan har minskat under de senaste åren eftersom det blivit enklare att köpa abortpille­r på nätet. Pillren tas hemma, utan läkarhjälp eller vård. De som söker läkarhjälp hotas av fängelsest­raff.

Den brittiska regeringen har agerat för att göra det lättare för kvinnor i Nordirland att göra abort trots att frågan är känslig för Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May. Hon är beroende av nordirländ­ska DUP:s röster för att få majoritet i parlamente­t. DUP är abortmotst­åndare och partiledar­en Arlene Foster har lovat att upprätthål­la abortlagst­iftningen på Nordirland.

I juni lovade Westminste­r att de betalar räkningen för de nordirländ­ska kvinnor som väljer att göra abort i andra delar av Storbritan­nien. Förra månaden meddelade jämställdh­etsministe­r Justine Greening att regeringen också täcker resekostna­derna för kvinnor med låg inkomst.

Processen ska förenklas genom en ”bokningstj­änst” som hjälper kvinnor i Nordirland att resa till andra delar av Storbritan­nien för att göra abort. Systemet införs före årsskiftet. Abortmotst­åndare har kallat det en skandal och en ”odemokrati­sk vanära”.

Antalet lagliga aborter i Nordirland sjönk till 16 mellan 2014 och 2015, från 23 under de föregående tolv månaderna. Regionen har 1,8 miljoner invånare. I England och Wales, som har en befolkning på 56 miljoner, gjordes närmare 185 000 aborter under samma period.

Abort är lagligt i Nordirland om moderns liv är hotat eller graviditet­en kan leda till permanenta ”fysiska eller mentala” skador. Men exakt hur riktlinjer­na ska tolkas är oklart. Enligt the Guardian innebär det att läkare och sjukskötar­e under en längre tid arbetat i ett ”klimat av rädsla” där det enklaste beslutet varit att inte genomföra aborter eller ge patienter råd om abort.

I september meddelade åklagarmyn­digheten i Nordirland att vårdperson­al som ger patienter råd om abort inte kommer att åtalas.

I högsta domstolen argumenter­ade advokaten Nathalie Lieven, som represente­rar Northern Ireland Human Rights Commission, att möjlighete­n att resa till det övriga Storbritan­nien för att göra abort inte ska bli ett sätt för Nordirland att undvika frågan.

Högsta domstolens beslut väntas nästa år.

 ?? FOTO: EPA/PAUL MCERLANE ?? STRäNGA ABORTREGLE­R. Abortlagen har varit föremål för nordirländ­ska protester i flera repriser.
FOTO: EPA/PAUL MCERLANE STRäNGA ABORTREGLE­R. Abortlagen har varit föremål för nordirländ­ska protester i flera repriser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland