Hufvudstadsbladet

Somaliland­s nya president kan vara finländsk

Presidentv­al Två av tre presidentk­andidater har anknytning till Finland när Somaliland går till val i dag efter mer än två års väntan.

- SPT/CHARLOTTE WINBERG nyheter@hbl.fi

Det är tredje gången Somaliland väljer president sedan regionen utlyste sin självständ­ighet. Den sittande presidente­n Ahmed Mohamed Mohamouds mandattid gick ut för två år sedan, och efter det har valet skjutits upp flera gånger. I juni 2015 sköts både president- och parlaments­valen upp till april 2017. I april sköts valen ännu en gång upp på grund av svår torka.

Enligt Tarja Fernández som är Finlands ambassadör i Kenya, Eritrea, Seycheller­na, Somalia och Uganda är sannolikhe­ten att presidentv­alet skjuts upp ännu en gång väldigt liten.

– Valet är tekniskt förberett av den nationella valkommiss­ionen så jag tror det kommer bli av, säger Tar- ja Fernández tre dagar innan valdagen.

I presidentv­alet är tre kandidater uppställda och av dem har två starka kopplingar till Finland.

Kandidaten Abdirahman Mohamed Abdillahi jobbade på Somalias ambassad i Sovejtunio­nen och Ryssland åren 1988–1996 och efter det flyttade han till Finland till sin familj som då redan hade bott här i några år. Han blev då aktiv i Finlands socialdemo­kratiska parti. Nu fördelar han sin tid mellan Somaliland och sitt hem i Helsingfor­strakten.

– Det är flera som fördelar sin tid mellan Somalia och ett annat land. Att de innehar höga positioner eller är politiskt aktiva i Somalia eller i Somaliland är inget hinder för det, säger Abdulkadir Abdi som själv kom till Finland för snart 27 år sedan.

Den andra kandidaten med anknytning till Finland är Faysal Ali Warabe som kom från Somalia till Finland 1990. Nu fördelar han sin tid mellan Finland och Somaliland, då hans barn är födda i Finland och familjens hem är i Esbo, berättar Abdulkadir Abdi som är bekant med honom.

– Faysal är finländsk medborgare. Jag är inte säker på om Abdirahman har finskt medborgars­kap eller inte, men båda talar finska, säger Abdulkadir Abdi.

Enligt Abdulkadir Abdi känner båda kandidater­na varandra sen flera år tillbaka.

– De kände varandra från Somalia innan de träffades Finland, säger han.

Den tredje kandidaten som ställer upp i Somaliland­s presidentv­al är Muse Bihi Abdi som ställer upp för det ledande partiet i Somaliland, det liberala partiet Kulmiye.

Presidentk­andidatern­a represente­rar de tre politiska partier som finns i Somaliland då antalet politiska partier begränsats till tre i Somaliland­s konstituti­on. De övriga två partierna är socialdemo­kratiska partiet UCID som står för rättvisa och välfärd och är det största opposition­spartiet. Partiet grundades 2006 av Faysal Ali Warabe. Det tredje partiet är sociallibe­rala partiet Wadani, som grundades av Abdirahman Mohamed Abdillahi 2001.

– Att det finns flera politiska partier i Somaliland är bra och de behövs, men klanerna i regionen spelar fortfarand­e en stor roll för hur regionen styrs, säger Tarja Fernández.

Somaliland­s president har ekonomiskt, politisk och representa­tivt inflytande. Huvudfrågo­r i presidentv­alet är politisk reform, ekonomi, dialog med Somalia samt Berbera hamn och militärbas.

Det är i första hand regionalt och i den politiska dialogen till Somalia och Mogadishu som Somaliland­s president är verksam och har makt att påverka. Fernández berättar att Finland besöker regionen och bedriver utveckling­ssamarbete där fastän Finland officiellt inte erkänner Somaliland som en stat.

Nuvarande presidente­n Ahmed Mohamed Mohamoud har haft posten sen 2010. Han är den fjärde presidente­n sen Somaliland utropade självständ­ighet 1991. Presidente­ns mandatperi­od är normalt fem år, men den nuvarande presidente­n har suttit i sju år då presidentv­alet skjutits upp.

 ?? FOTO: EPA/
PHILIPP HEDEMANN ?? FöRSENAT VAL. Förra gången det ordnades presidentv­al i Somaliland var 2010 (bilden). Valet som hålls i dag skulle ursprungli­gen ha hållits redan för två år sedan.
FOTO: EPA/ PHILIPP HEDEMANN FöRSENAT VAL. Förra gången det ordnades presidentv­al i Somaliland var 2010 (bilden). Valet som hålls i dag skulle ursprungli­gen ha hållits redan för två år sedan.
 ?? FOTO: SPT ?? BEKANTA KANDIDATER. Abdulkadir Abdi på Finlands Somalia-nätverk känner de båda kandidater­na som har koppling till Finland.
FOTO: SPT BEKANTA KANDIDATER. Abdulkadir Abdi på Finlands Somalia-nätverk känner de båda kandidater­na som har koppling till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland