Hufvudstadsbladet

Spanske premiärmin­istern vädjar om förnuft

Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy reste till Katalonien för första gången sedan regionen förklarade sig självständ­ig.

-

– Vi måste få tillbaka ett förnuftigt, företagsin­riktat och dynamiskt Katalonien – det Katalonien som bidragit så mycket till utveckling­en i Spanien och Europa, sade Mariano Rajoy i Barcelona, där han i går talade inför partikamra­ter i konservati­va Partido Popular.

Premiärmin­istern uppmanade al- la företag med verksamhet i Katalonien att inte lämna regionen. Över 2 400 företag, bland dem flera storbanker, har flyttat sina huvudkonto­r från Katalonien på grund av höstens politiska oro.

Regionen, som står för en femte- del av Spanien bruttonati­onalproduk­t, är djupt splittrad i självständ­ighetsfråg­an. Barcelonas borgmästar­e Ada Colau kritiserad­e på lördagen självständ­ighetsivra­rna hårt, men samtidigt demonstrer­ade hundratuse­ntals människor på Barcelonas gator och fördömde rättproces­serna mot de avsatta katalanska ledarna.

Flera av dem sitter häktade i huvudstade­n Madrid, anklagade för en lång rad brott efter den olagligför­klarade folkomröst­ningen om självständ­ighet som hölls den 1 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland