Hufvudstadsbladet

”Simbergs ängel ett större mysterium än Mona Lisa”

Sedan den franska regissören Jean-Michel Roux såg Hugo Simbergs målning Sårad ängel på ett vykort i Paris för sju år sedan har målningen inte lämnat honom i fred. I morgon har hans dokumentär­film om finländarn­as relation till det älskade verket biopremiär

- HEIDI HAKALA-SPT

Regissören Jean-Michel Roux kommer från Frankrike, landet vars konsttradi­tion präglas av konstnärer såsom Gauguin, Monet, Renoir, Cézanne, Matisse och van Gogh. Ändå var det Hugo SimbergsSå­rad ängel (1903) som gjorde ett så starkt intryck på honom att han – trots att han tidigare främst jobbat med fantasy och science fiction – vigde tre år av sitt liv till att göra en dokumentär­film om verket. Tisdagen 14 november har Pohjolan enkeli (Angel of the North) biopremiär, även om den också visades också på filmfestiv­alen Kärlek & Anarki i september. Filmen är en del av Finland 100-programmet.

– Det har skrivits tusentals böcker om Mona Lisa och hennes mysterium, men personlige­n föredrar jag mysteriet kring den sårade ängeln. Mona Lisa bara ler lite charmigt, men ängeln bär på en riktig gåta, säger Jean-Michel Roux.

Allt började för sju år sedan i Paris, där Roux kom över ett vykort med Simbergs målning. Han blev genast påverkad av bilden som väckte många frågor: Vad har hänt, vad betyder målningen och vilka är de tre karaktärer­na? Vykortet fick en central plats i hans vardagsrum där han betraktade bilden varje dag under ett halvt års tid.

– Jag visste ingenting om Simberg, utifrån namnet trodde jag att han kanske var tysk, ända tills jag fick besök av en isländsk vän som förundrade sig över att jag inte kände till målningen. Han sade att det är den bästa målning som någonsin gjorts i Norden.

Ville höra finländarn­a

Trots att han varit i Finland många gånger tidigare hade han inte besökt Ateneum, konstmusee­t i Helsingfor­s där målningen finns, förrän då. När han såg den i verklig storlek fann han den ännu mer drabbande. Han började fråga runt bland sina finländska vänner och bekanta om deras relation till verket och märkte snabbt att nästan alla hade en sådan, och att den skiljde sig mycket åt från person till person.

– Jag var överraskad. Hur är det möjligt att en målning har en så stark inverkan på människor, och att den väcker så paradoxala känslor? Vissa ser hopp, andra mörker. När jag frågade om målningen ledde det ofta vidare in i djuplodand­e diskussion­er och då började jag tänka att det kanske kunde bli en film av det, säger Roux.

Det ledde till ett långt efterforsk­ningsarbet­e som tog honom runt hela Finland, från Kuusamo och Uleåborg till Kilpisjärv­i i nordligast­e Finland.

I filmen intervjuar han både kända och okända, unga och gamla människor om deras relation till verket. Också den klassiska musiken, främst skriven av nordiska kompositör­er, är en viktig del av filmen. Och vad upptäckte du? Varför är målningen så viktig för finländarn­a? – Jag tror det handlar om att många känner igen sig i den, de ser på den och säger ”det här är jag”. En del identifier­ar sig med den sårade ängeln och andra med de två hjälpande pojkarna. Många finländare har beskrivit den som ”Finlands nakna själ”. Den är stor och abstrakt men också öppen och ren. För mig var arbetet med filmen ett arbete i att undersöka den finska folksjälen.

Sisu och empati

Om den lärde han sig bland annat att den präglas av mycket historisk smärta, men också av natur och empati.

– Empati för andra människor är en viktig del av den finska folksjälen, precis som pojkarna på målningen hjälper någon i nöd. Jag upptäckte också att ”sisu” inte bara är ett uttryck för den finländska mentalitet­en, utan att det faktiskt är en säregen egenskap för det finska folket.

Roux har ingen aning om hur många gånger han besökt Ateneum under arbetet med filmen, men målningen har han inte tröttnat på.

– Nej, absolut inte. Jag är fortfarand­e ansatt av bryderier när står framför den och hela min lägenhet är full av olika reprodukti­oner av den i olika storlekar, säger han med ett skratt. Hugo Simberg dog samma år som Finland blev självständ­igt för hundra år sedan. Varför tror du att målningen fortfarand­e är så populär i dag? – Temat i målningen är universell­t. Ängeln är en mytologisk figur som människor har pratat om i alla tider, från grekisk till indisk och japansk mytologi. Ängeln är fokus i målningen och fokus i filmen. Den här filmen är inte en biografi över konstnären eller målningen, utan en film om finländarn­as relation till den.

 ?? FOTO: SPT /HEIDI HAKALA ?? Sedan årtionden tillbaka har finländarn­a röstat fram Sårad ängel som sin favoritmål­ning. Jean-Michel Roux ville undersöka vad det är i målningen som drabbar oss och hur den avspeglar den finska folksjälen.
FOTO: SPT /HEIDI HAKALA Sedan årtionden tillbaka har finländarn­a röstat fram Sårad ängel som sin favoritmål­ning. Jean-Michel Roux ville undersöka vad det är i målningen som drabbar oss och hur den avspeglar den finska folksjälen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland