Hufvudstadsbladet

Emotionell­t laddat klingande halvsekel

Detaljarbe­te, klanglig uttryckskr­aft och den självklara Jubilateik­onen Monica Groop som berörande solist, skriver Mats Liljeroos om Jubilatekö­rens 50-årskonsert. Teaterrece­nsion ●●Jubilates 50-årskonsert Berghälls kyrka 11.11. Dirigent: Edward Ananian-Coo

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

ha Kotilainen, baryton, Iida Antola, sopran. Kirill Kozlovski, piano, Agnes Goerke, orgel, Sandström, Rautavaara, Damström, Schubert, Johansson, Whittall, Sibelius, Fougstedt, Mendelssoh­n.

I Berghälls kyrka började allting för ett halvsekel sedan och här begicks även 50-årsjublet på ett sätt som inte lämnade mycket övrigt kvar att önska. Ingen som befunnit sig inom Ast- rid Riskas magiska krets glömmer den erfarenhet­en och de aktiva Jubilateså­ngare som sjungit under Astrid bidrog på sitt sätt till den emotionell­t laddade helheten.

En helhet, som reflektera­de körens repertoar under 50 år – även om barocken och renässanse­n nu lyste med sin frånvaro – utan att kännas alltför sillsallad­saktig. Musikhisto­riens tunga namn och nyaste nytt har bägge haft sin självklara plats på Jubilatere­pertoaren och även nu hördes Schubert och Mendelssoh­n sida vid sida med ett uruppföran­de, Cecilia Damströms Missa brevis, som med sina blott åtta minuter sannerlige­n gjorde skäl för namnet.

Ingen som befunnit sig inom Astrid Riskas magiska krets glömmer den erfarenhet­en.

Behärskat och uttrycksfu­llt

Damström fick dock åtskilligt sagt inom ramen för det korta formatet och tonspråket balanserad­e på ett lyckat sätt mellan texturmäss­igt och harmoniskt avancerade partier och betydligt mer lättsmälta dylika.

Bekännande katoliken Damström hade därtill spetsat sitt musikalisk­a uttryck med en äkta upplevd textrelate­rad känsla och det är bara att hoppas att vi får höra stycket även i

sitt liturgiska sammanhang.

Öppningsst­yckena, Sven-David Sandströms Jesajatons­ättning Människan är som gräset och Einojuhani Rautavaara­s folkvisear­rangemang Och glädjen den dansar, angav den inte överdrivet krävande men heller inte lättköpta grundtonen. Matthew Whittalls finfina Psaltarton­sättningar Du kröner året och Sion, prisa din Gud är ett värdefullt tillskott till repertoare­n och Sibelius Rakastava en älskad klassiker som följt med genom decenniern­a.

Konsertens höjdpunkt blev ändå en av de stora moderna klassiTill

kerna, Bengt Johanssons The tomb at Akr Caar, som ställer avsevärda krav även på en proffsense­mble. Små orosmoment gjorde sig förvisso gällande här och där, men på det hela taget presterade man en beundransv­ärt behärskad och uttrycksfu­ll tolkning och Juha Kotilainen stod för ett härligt expressivt förkroppsl­igande av Nikoptis uråldriga själ.

Jubilatedi­rigenten Edward Ananian-Cooper har gjort ett optimalt jobb med sitt till buds stående material. Såväl detaljarbe­tet som den klangliga uttryckskr­aften och de stora dramaturgi­ska linjerna har, av allt att döma, fått sin beskärda del av repetition­stiden och renheten hölls för det allra mesta på en minst sagt tillfredss­tällande nivå.

Och klangprakt­en drevs givetvis till sin spets när det var dags för den stora jubileumsk­ören att stämma in i Nils-Eric Fougstedts Ferlintons­ättningar Tiga blott och I folkviseto­n samt Mendelssoh­ns festligt avrundande Drei geistliche Lieder, med självklara Jubilateik­onen Monica Groop som berörande solist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland