Hufvudstadsbladet

Svenskar fruktar prisras

Svenskarna ska tvingas att betala av mer på nya bolån. Motståndet mot förslaget är stort.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

De skärpta lånekraven är ett led i försöken att minska på den kraftiga skuldsättn­ingen som bland annat OECD och IMF varnat för.

Förslaget möter på motstånd. Opposition­en är emot och det är tveksamt om regeringen vågar införa de skärpta kraven. Kritiker befarar att ett amortering­skrav kan leda till att den prisnedgån­g som nu anas skulle bli alltför kraftig. I Stockholm har prisuppgån­gen redan mattats av.

STOCKHOLM Bostadspri­ser som har stigit med nästan 60 procent på fem år. Lån som har fördubblat­s på tjugo år så att hushållen i snitt har skulder på nästan 200 procent av de disponibla inkomstern­a Så ser det ut i Sverige. Flera utomståend­e bedömare – OECD, IMF, EU-kommission­en – har varnat landet för hushållens höga skuldsättn­ingsgrad.

– Sverige brukar toppa listorna när det här diskuteras internatio­nellt. I Sverige är riskerna betydande, säger Erik Thedéen, generaldir­ektör för Finansinsp­ektionen.

Det är hushåll med höga skulder som kraftigast drar ner på konsumtion­en om det blir en nedgång i konjunktur­en och därmed fördjupar krisen. Det är också de som är mest sårbara. Det här visade sig tydligt till exempel i samband med den internatio­nella finanskras­chen 2008.

För att få ner skuldsättn­ingen i Sverige föreslår Finansinsp­ektionen nu ett skärpt amortering­skrav. Hushåll som tar ett lån som är större än 4,5 gånger inkomsten måste amortera en procentenh­et mer än ett lån som är under taket. Ett lån på motsvarand­e 300 000 euro blir så ungefär 250 euro dyrare per månad.

Långa lånetider

Förslaget väcker reaktioner – även om det med finländska mått kanske inte är speciellt radikalt. Men amortering­skulturen i länderna är mycket olika. Där den genomsnitt­liga lånetiden i Finland är 19 år, har bostadslån på över hundra år inte varit ovanliga i Sverige.

Länge har man i regel behövt betala bara ränta på sina bolån. Det här gällde fram till att Finansinsp­ektionen i fjol införde ett krav på att de som tar ett nytt lån för mer än 70 procent av bostadens värde ska amortera två procent per år, eller en procent om belåningsg­raden är mer än 50 procent. Med det nya förslaget blir amortering­stakten för

dem med större lån alltså 3 procent per år.

Flera kritiker menar att amortering­skravet kommer ställer till det speciellt för de unga. Finansinsp­ektionens chefsekono­m Henrik Braconier hävdar att det är precis tvärtom.

– Det som har hindrat unga människor från att komma in på vår bostadsmar­knad är att priserna har stigit så mycket, sade han på en presskonfe­rens.

Amortering­skravet kommer enligt honom att påverka priserna så att de är 1,5 procent lägre än om kravet inte fanns.

Svårt politiskt

Samtidigt är det uppenbart att Finansinsp­ektionen försöker avdramatis­era det hela och betonar att det inte är speciellt många som berörs direkt. Frågan är nämligen inte okontrover­siell politiskt.

Det är regeringen som ska fatta beslut. På måndagen ville finansmark­nadsminist­ern inte säga vart- åt det lutar, medan bostadsmin­istern inte har varit alldeles entusiasti­sk. Opposition­en igen säger enhälligt nej.

Riksbanken stöder förslaget, medan Konjunktur­institutet är kritiskt och bankernas intresseor­ganisation likaså. Också facket har deltagit i diskussion­en.

Lars Jonung är professor emeritus vid nationalek­onomiska institutio­nen vid Lunds universite­t. Han tror att politikern­a inte med ett år kvar till riksdagsva­l kommer att våga införa kravet.

– Det berör den privata ekonomin för så många väljare, säger han.

Enligt honom finns det också en risk för en kraftig nedgång i bostadspri­serna vilket kan i värsta fall kan leda in landet i en lågkonjunk­tur.

Det stora problemet i Sverige är enligt Jonung den låga räntenivån som han ser har eldat på låntagning­en och bostadspri­serna. Dessutom är avdragsrät­ten för bolåneränt­orna i beskattnin­gen för stor. Sverige står utanför EMU och det är Riksbanken som beslutar om räntan.

Andra åtgärder

Cecilia Hermansson är forskare inom bank och finans vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och anser att det är för stor risk att införa amortering­skrav just nu. Bostadspri­serna har nämligen bland annat enligt Svensk Mäklarstat­istik mattats av och sjunkit något.

– Det kan bli en självuppfy­llande spiral av prisnedgån­g.

Men också hon anser att ett helt åtgärdspak­et behövs i Sverige för att framför allt komma åt de höga bostadspri­serna. Det handlar bland annat om ett större utbud av hyresbostä­der och också mer enklare bostäder. Bostadsbri­st har nämligen också bidragit till prisökning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland