Hufvudstadsbladet

Tragedi i Borgå: Pappan misstänks för mord

En pappa misstänks ha knivhuggit sitt barn i centrum av Borgå. Treåringen avled senare på sjukhuset. Dådet utreds som mord. Pappan ska tidigare ha dömts för misshandel av sitt andra barn.

- HBL-SPT-ÖN

Det var vid åttatiden på måndagsmor­gonen som polisen i Borgå fick larm om ett våldsbrott i en lekpark i centrala Borgå. När patrullen kom på plats visade det sig att offret var ett treårigt barn.

Barnets pappa hade bara en kort stund innan olovligen hämtat barnet från barnets hem. Han tog med sig barnet till den närliggand­e lekplatsen i Lyceiparke­n, där han av okänd anledning började misshandla barnet. Bland annat slog pappan barnet med kniv.

Polisen kunde gripa pappan på brottsplat­sen. Pappan gjorde motstånd mot polisen, men polisen brottade ner honom.

Barnet togs omedelbart med helikopter till sjukhuset, men dog där.

Mordutredn­ing

Pappan är kring 40 år och fransk medborgare. Förundersö­kningsleda­ren kommissari­e Jyri Hiltunen vet inte hur länge pappan har bott i Finland.

– Vi har pratat med honom, han pratar bra engelska, säger Hiltunen.

Förhöret med pappan äger rum i dag. Hittills har polisen pratat med honom bara kort. Diskussion­en handlade om pappans försvarsad­vokat samt förhörsspr­åket.

Flera personer blev vittne till händelsern­a.

– Vi har hört vittnen samt den patrull som var på plats, säger kom- missarie Jyri Hiltunen.

Enligt MTV var barnets föräldrar involverad­e i en utdragen vårdnadstv­ist där pappan tidigare ska ha misshandla­t mamman och i somras fört bort barnet till Karibien. Förhålland­et tog slut 2016 men mannen hade vägrat flytta. Han vräktes genom ett beslut i tingsrätte­n i april. Dessförinn­an hade mor och barn tillbringa­t tre veckor på skyddshem. Efter att mannen vräkts tog han flera gånger barnet med sig, mot mammans vilja.

Sorg, ilska och förtvivlan

Biskopen i Borgå stift Björn Vikström uttalade sig på Facebook med anledning av dådet, bland annat för att meddela att församling­en erbjuder samtalshjä­lp.

– Den tragiska knivhuggni­ngen av ett litet barn här i Borgå väcker både sorg, ilska och förtvivlan. De närliggand­e skolorna var inte direkt drabbade, men eleverna såg utryckning­sfordonen, helikopter­n och folksamlin­gen.

Borgås stadsdirek­tör JukkaPekka Ujula uttalade sig också i ett pressmedde­lande.

– Knivhuggni­ngen av ett barn har djupt skakat många Borgåbor. Jag framför mitt varma deltagande till offrets anhöriga, säger Ujula i pressmedde­landet från staden.

Borgå stad flaggade på halv stång vid stadshuset i går. En minnesstun­d äger rum vid platsen för dådet i Rosenparke­n i dag klockan 13.30.

 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ??
FOTO: KRISTOFFER åBERG
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? TRAGEDI. Många Borgåbor kom med blommor och ljus till platsen för knivdådet.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI TRAGEDI. Många Borgåbor kom med blommor och ljus till platsen för knivdådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland