Hufvudstadsbladet

Klimatutsl­äppen ökar

Klimatmöte De globala klimatutsl­äppen väntas öka i år efter att ha planat ut i tre års tid, visar en studie. Kinas konjunktur­svängar är den främsta orsaken, och EU:s slöa klimatpoli­tik bidrar, säger ordförande­n för Finlands klimatpane­l.

- TEXT: PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

De tre senaste åren har de globala klimatutsl­äppen varken ökat eller minskat. I år ökar de igen, säger en ny rapport som landar som en kalldusch över klimatmöte­t i Bonn. Ökningen beräknas till 2 procent, och drivs främst av Kina. I EU och USA minskar utsläppen, men inte lika raskt som tidigare år.

BONN Koldioxidu­tsläppen från världens energi- och industripr­oduktion väntas öka med 2 procent i år, enligt rapporten Global Carbon Budget 2017 som släpptes på FN:s klimatmöte i går.

– Efter tre år med stabil utsläppsni­vå är detta mycket nedslående, säger en av rapportför­fattarna, professor Corinne Le Quéré vid University of East Anglia.

Rapporten har tagits fram av 76 forskare i 15 länder och delar av den har publicerat­s i tre vetenskapl­iga journaler. Kortfattat säger den att det brådskar med att strama åt klimatpoli­tiken, om man verkligen ska bromsa uppvärmnin­gen till 2 grader i enlighet med Parisavtal­et. Corinne Le Quéré säger att några av det här årets värsta väderextre­mer var exceptione­llt starka på grund av överskotts­värmen:

– Varmare världshav gynnar kraftigare orkaner. I år har vi sett en gnutta av framtiden. Vi måste snabbt vända utsläppsku­rvan nedåt.

Enligt Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Institute, tar mänsklighe­ten på tok för höga risker med klimatet.

– Klimatförä­ndringen är här, den är farlig och den håller på att bli mycket värre, säger han.

Professorn i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t Markku Ollikainen är inte helt överraskad av att utsläppen igen ökar globalt. Han påpekar att det främst beror på att utsläppen i Kina väntas öka med 3,5 procent i år.

– Vi har vetat att svackan i Kinas utsläpp de senaste åren i viss mån hängt ihop med att tillväxtta­kten för landets bnp har mattats av. Nu börjar tillväxten ta sig igen, och det kan leda till att utsläppen ökar temporärt, säger han.

Billobbyn bromsar

Enligt rapporten riskerar kolförbrän­ningen i Kina att öka i år för att industripr­oduktionen ökat. Samtidigt har tillgången till vattenkraf­t minskat för att det regnat så lite i Kina. Markku Ollikainen som också leder Finlands klimatpane­l påpekar ändå att det inte ligger några politiska beslut bakom Kinas ökade utsläpp.

– De avspeglar snarare konjunktur­variatione­r, men det är förstås mycket beklagligt ändå.

I USA som har världens näst största koldioxidu­tsläpp, efter Kina, väntas utsläppen minska med 0,4 procent i år. Det kan jämföras med en genomsnitt­lig minskning på 1,2 procent om året de tio senaste åren.

I världstrea­n EU väntas utsläppen minska med bara 0,2 procent i år (mot i snitt 2,2 procent 2007–2016). Även om EU kommer att nå sitt utsläppsmå­l för 2020 har takten mattats av så mycket att Europeiska miljöbyrån EEA varnar för att EU kan missa sitt klimatmål till 2030.

Ollikainen lägger en del av skulden på Tyskland och förbundska­nsler Angela Merkel.

– Avmattning­en i den europeiska utsläppsmi­nskningen är ett pinsamt faktum. Den beror i allt större mån på Tyskland. Merkel gör näs- tan ingenting åt stenkolsut­släppen.

Ollikainen säger att Tyskland börjar sticka ut i jämförelse med övriga Västeuropa, inte minst för att landets bilindustr­i bromsar det europeiska klimatarbe­tet:

– Europa håller på att förlora på marknaden för elbilar. USA är klar världsetta rent tekniskt, och kineserna tar efter. Europa och Tyskland biter sig fast i gammal teknik och håller på att trilla av utveckling­en. Det är oroväckand­e.

Corinne Le Quéré säger att det är mycket allvarligt att EU, medan man fokuserat på att köra ner kolkraften, har förbrukat mer olja och gas än förut.

– EU måste bredda perspektiv och strypa utsläppen från trafik, transport och fastighets­uppvärmnin­g. Det är klart att olika EU-länder har olika förutsättn­ingar och energimix, men det viktiga är att alla anstränger sig, för nu måste utsläppsmi­nskningen accelerera. Det oroar mig att takten har mattats av.

Skärpning krävs

Indiens utsläpp väntas öka med 2 procent i år, efter att ha ökat med i snitt 6 procent om året set senaste decenniet.

– Indien har insett att det lönar sig för dem att satsa stort på solenergi. De har så gott som övergett tanken på att göra el på stenkol, säger Markku Ollikainen.

Globalt väntas de av människan orsakade koldioxidu­tsläppen från energi och industri öka till 37 gigaton. Räknar man med utsläppen från förändrad markanvänd­ning blir den totala massan i år 41 gigaton, vilket är mer än någonsin.

– Om inte utsläppen snart börjar minska förlorar vi chansen att bromsa klimatförä­ndringen till två grader, säger Corinne Le Quéré.

Hon påtalar risken för att människan konsumerar upp hela sin ”koldioxidb­udget” inom 20–30 år. Med det avser hon den mängd koldioxid vi har råd att släppa ut utan risk för att spräcka tvågraders­målet. Markku Ollikainen bedömer ändå att vi redan är nära en vändpunkt.

– Framöver är utveckling­en i Kina och Indien viktigast, säger han.

EU måste bredda perspektiv och strypa utsläppen från trafik, transport och fastighets­uppvärmnin­g.

 ?? FOTO: EPA/SASCHA STEINBACH ?? PROTEST. ”Ingen framtid i fossilener­gin”, säger den kinesiska texten i en installati­on som Greenpeace har riggat upp på Neurath brunkolskr­aftverk i Grevenbroi­ch under det pågående klimatmöte­t i Bonn. Både Kina och Tyskland är fortsatt kraftigt...
FOTO: EPA/SASCHA STEINBACH PROTEST. ”Ingen framtid i fossilener­gin”, säger den kinesiska texten i en installati­on som Greenpeace har riggat upp på Neurath brunkolskr­aftverk i Grevenbroi­ch under det pågående klimatmöte­t i Bonn. Både Kina och Tyskland är fortsatt kraftigt...
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? OROLIG. Klimatfors­karen Corinne Le Quéré säger att det brådskar att minska utsläppen också inom EU, även om Kina är den främsta orsaken till att de globala utsläppen ökar i år.
FOTO: PETER BUCHERT OROLIG. Klimatfors­karen Corinne Le Quéré säger att det brådskar att minska utsläppen också inom EU, även om Kina är den främsta orsaken till att de globala utsläppen ökar i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland