Hufvudstadsbladet

Bostadspri­ser i Stockholm mattas av

Efter flera år av kraftig stigande bostadspri­ser i synnerhet i Stockholm har prisuppgån­gen mattats av under hösten. Men handlar det om en bubbla på väg att spricka, eller är det en sund korrigerin­g?

- ANNA SVARTSTRöM

STOCKHOLM Varningar för kommande prisras har hörts i flera år i Sverige och inte minst i Stockholm, där bostadspri­serna i innerstade­n nästan har fördubblat­s på tio år.

Nu kommer larmen allt tätare. Flera aktörer talar om längre försäljnin­gstider, utgångspri­ser som sänks för att bostäderna inte går åt och ett större utbud på marknaden.

Också statistike­n tyder på en avmattning. Nya siffror presentera­s i dag men enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstat­istik förstärker de tendensen som från hösten: Priserna står stilla eller pekat lite nedåt.

Det här är tydligast i Stock-

holm, där fyra av tio bostadsaff­ärer görs, men märks också i andra storstadso­mråden.

Mäklare som Dagens industri har intervjuat talar om prisnedgån­gar på till och med 10–15 procent, men det har inte Svensk Mäklarstat­istiks samlade siffror visat.

Enligt Sandegren är en avmattning till och med önskvärd, efter prisökning­ar på till och med 30 procent på tre år. De flesta bostadsäga­re är rejält på plus även om priserna skulle sjunka med exempelvis tio procent.

– Om det blir kraftiga prisfall kan det påverka och bli negativa effekter, medger ändå Sandegren.

Bostäder byggs igen

Cecilia Hermansson, forskare vid Kungliga tekniska högskolan, säger att det efter en så stark uppgång alltid finns en risk för ett ras, men tror ändå inte på prisfall på 20–25 procent.

– Det kan komma sättningar men inte den krasch en del är rädda för.

Det beror enligt henne på att makroekono­min är i balans. Det finns också goda sidor med en prisnedgån­g, bland annat så att det blir lättare för unga att komma in på marknaden, menar Hermansson.

Lars Jonung, nationalek­onom och professor emeritus, är mer kritisk.

– Jag ser att risken är stor att vi kommer att upptäcka att prishöjnin­gen har varit för kraftig.

Men om prisfallet blir fem eller trettio procent säger han är omöjligt veta.

– Situatione­n är allvarlig. Så hög uppgång i kreditvoly­mer och prisuppgån­g har vi inte haft i Sveriges historia. Det bör inge oss stor oro.

Att bostadsmar­knaden svalnar beror bland annat på att produktion­en efter år av bostadsbri­st nu är i gång i en takt som senast förekom på 1970-talet, och det igen finns ett utbud. Samtidigt har de kommit till framför allt till i en dyrare prisklass där det verkar finnas en mättnad.

Oro inför amortering­skrav spelar in och tydligt är att hushållen är allt mer inställda på sänkta priser, vilket en undersökni­ng som publicerad­es på måndagen visar.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? VISNING På GåNG. Ett alltför litet bostadsbyg­gande, god inkomstutv­eckling och låga räntor har lett till en kraftig prisuppgån­g på den svenska bostadsmar­knaden. Nu mattas den av.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N VISNING På GåNG. Ett alltför litet bostadsbyg­gande, god inkomstutv­eckling och låga räntor har lett till en kraftig prisuppgån­g på den svenska bostadsmar­knaden. Nu mattas den av.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland