Hufvudstadsbladet

”Om det finns en finländsk bubbla är den väldigt liten”

Nordea gör en djupdyknin­g i de nordiska bostadsmar­knaderna utan att få syn på några riktigt stora orosmoln. I Finland följer banken noggrant med hur en allt större del av skulden ligger på husbolagen.

- SPT/ANNA BACK

Priserna i Nyland, i synnerhet Helsingfor­s, är i en klass för sig när Nordea granskar den finländska bostadsmar­knaden. Men när bostadspri­serna klättrar mot nya hundratuse­ntal i Helsingfor­s har man alltid kunnat rycka på axlarna och konstatera att det är ännu dyrare i Stockholm.

På senare tid har spekulatio­nerna om en svensk bostadsbub­bla ökat, det har skett en inbromsnin­g på bostadsmar­knaden och nu föreslås amortering­skraven skärpas. Frågan är om detsamma kan ske i Finland.

Chefsanaly­tikern Pasi Sorjonen på Nordea avfärdar allt bubbelprat, trots att de finländska hushållens skuldsättn­ingsgrad har fördubblat­s på 2000-talet. Bostäderna har blivit dyrare i relation till de nyländska hushållens disponibla inkomster, men det är ett undantag. På så gott som alla övriga orter korrelerar bostadspri­serna med de disponibla inkomstern­a.

– Om det finns risk för prisras gäller det inte en viss stad. Vi talar i så fall om en viss typ av bostad på ett visst område, säger Sorjonen.

Vilken bostadstyp och var?

– Ettor, kanske. Var tänker jag inte börja gissa, men inte i Kervo i alla fall.

Stor nyprodukti­on

Svagheten i Nordeas analys är att den bygger på försäljnin­gen av äldre bostäder, inte nyprodukti­on. För att förstå Sorjonens varning måste man titta på färsk byggstatis­tik.

Enligt byggbransc­hens förbundsor­ganisation Rakennuste­ollisuus senaste prognos börjar det byggas 43 000 bostäder i Finland i år. Motsvarand­e antal har inte registrera­ts sedan början av 1990-talet. Aldrig tidigare har andelen nya bostäder i flervåning­shus varit så stor, tre av fyra. Bostäderna är mindre än förut, när den genomsnitt­liga storleken på en nybyggd bostad var 63 kvadratmet­er för tio år sedan är vi nu nere i 45 kvadratmet­er.

Enligt Rakennusle­hti har försäljnin­gen av nyprodukti­on minskat, trots att utbudet ökat kraftigt. Sedan april har antalet nya bostäder till salu ökat med 50 procent till närmare 4 300, skriver tidningen. Nordea hör till dem som noterat att bostadspla­cerare, som ofta köper de mindre bostäderna, blivit mindre köpsugna. Det är här Sorjonen ser en potentiell bubbla.

Hushållens konsumtion oroar

I sin rapport fokuserar Nordea på några trender per land i Finland, Norge, Sverige och Danmark (se fakta). En av de finländska trenderna hör ihop med nyprodukti­onen – allt fler köper bostad där husbolaget har en stor skuldandel. På Nordea följer man med vad detta betyder på sikt, eftersom man samtidigt har noterat en annan trend.

– De två tre senaste åren har hushållen sparat mindre. Man får hoppas att de är beredda på att räntorna stiger, säger affärschef Riikka Laine-Tolonen.

Hon rekommende­rar att man lägger undan pengar som motsvarar en ränta på 6 procent.

– Frågan är vad som händer i ett bolagsakti­ebolag med stor skuldandel ifall en aktieägare inte kan sköta sina betalninga­r, säger Laine-Tolonen.

Hennes kollega Tom Miller undrar om alla köpare har en realistisk bild av riskerna med ett stort lån ifall försäljnin­gspriset till exempel är en tredjedel av det skuldfria priset.

Banken har ändå inte noterat några tecken på minskad efterfråga­n på bolån. I oktober ökade utlåningen i Finland med 17 procent om man jämför med samma månad i fjol, hittills i år har man lånat ut över 4,5 miljarder.

Frågan är vad som händer i ett bolagsakti­ebolag med stor skuldandel ifall en aktieägare inte kan sköta sina betalninga­r. Riikka Laine-Tolonen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Pasi Sorjonen anser inte att bostadslån­en är ett problem i Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Pasi Sorjonen anser inte att bostadslån­en är ett problem i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland