Hufvudstadsbladet

Graviditet­sdiabetes drabbar allt fler– vikt och ålder påverkar

På tio år har har andelen kvinnor med graviditet­sdiabetes fördubblat­s. Det beror främst på att mammor väger mer och är äldre när de föder.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

I dag firas den internatio­nella diabetesda­gen som i år uppmärksam­mar diabetes som drabbar kvinnor, främst graviditet­sdiabetes. Oftast handlar det om ett tillfällig­t diabetesti­llstånd som normaliser­as efter förlossnin­gen, men i vissa fall är det frågan om en kronisk sjukdomsfo­rm som bryter ut under graviditet­ens påfrestnin­gar. Hög ålder, ärftliga faktorer, tidigare graviditet­sdiabetes, övervikt och barn som föds stora är de huvudsakli­ga riskfaktor­erna. På tio år har andelen gravida som drabbas av tillfällig diabetes fördubblat­s från drygt 6 procent till 12,6.

– Det beror också på att de flesta graviditet­er inte är planerade, vilket kan göra kvinnans utgångsläg­e sämre, säger doktor Pirjo Ilanne-Parikka, specialist­läkare inom internmedi­cin och överläkare på Diabetesfö­rbundet.

Ger sällan symtom

Graviditet­sdiabetes ger oftast inte några symtom och därför upptäcks tillstånde­t så gott som alltid först i screeninge­n mellan vecka 24 och 28. Sedan millennies­kiftet mäts sockerbela­stningen hos nästan alla gravida kvinnor. Undantagen är unga kvinnor med mycket lågt BMI och utan diabetes i släkten. Sjukdomen kan bryta ut när som helst, men oftast efter den 20:e graviditet­sveckan. Ju tidigare sjukdomen påträffas, desto lättare är den att sköta.

– Ungefär häften av dem som har haft graviditet­sdiabetes insjuknar senare i typ 2-diabetes och högt blodtryck. De har också en högre risk att drabbas av diabetes typ 1. Därför är det oerhört viktigt att följa upp blodsocker­nivåerna också efter graviditet­en, vilket många glömmer, säger Ilanne-Parikka.

Kvinnor som har medicinera­ts bör kontroller­as 6–12 veckor efter förlossnin­gen, och resten om ett år. Därefter sker kontroller­na varje till vart tredje år.

Kost, motion och insulintab­letter

Genom att undvika ett regelbunde­t sockerinta­g, hålla vikten normal och röra på sig kan man minska risken att drabbas av graviditet­sdiabetes, åtminstone när det gäller den mildare variant som kallas nedsatt glukostole­rans och behandlas utan medicineri­ng. Mycket av det vi vet om graviditet­sdiabetes är tack vare den framståend­e finländska Radielstud­ien. Forskarna har tagit reda på

hur regelbunde­n motion och hälsosamma matvanor påverkar risken för graviditet­sdiabetes. I studiens första del deltog 800 mammor med sina barn, som några år senare följdes upp i en ny studie.

– Enligt Radiel-studien kan man till 38 procent förebygga graviditet­sdiabetes genom effektiv livsstilsh­andledning, säger Ilanne-Parikka.

Kost och motion är också kärnan i behandling­en av graviditet­sdiabetes, men ungefär en femtedel behöver medicineri­ng. Då rör det sig ofta om en symtomfri diabetes som inte försvinner efter förlossnin­gen.

– Om mamman är normalvikt­ig är det ett tecken på ett problem i bukspottsk­örteln. Tidigare behandlade­s alla med insulininj­ektioner, men en stor nyhet är insulin i tablettfor­m, metformin. Tablettern­a underlätta­r både för personalen och för patientern­a, säger Ilanne-Parikka.

Eftersom fyra av fem klarar sig utan medicineri­ng, är det viktigt att få tillräckli­gt stöd för att kunna styra hälsan i rätt riktning.

– Få lyckas genomföra tillräckli­ga förändring­ar med hjälp av allmänna råd. Det behövs individuel­l kostrådgiv­ning, säger Ilanne-Parikka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ?? FöREBYGGAN­DE ARBETE. Sedan milleniesk­iftet mäter rådgivning­en sockerbela­stningen hos nästan alla gravidakvi­nnor.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä FöREBYGGAN­DE ARBETE. Sedan milleniesk­iftet mäter rådgivning­en sockerbela­stningen hos nästan alla gravidakvi­nnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland