Hufvudstadsbladet

Iran söker överlevand­e efter dödligt skalv

Över 300 människor har omkommit och tusentals skadats i jordskalve­t vid gränsområd­et mellan Irak och Iran. Räddningsp­ersonal söker efter människor som fastnat under rasmassor, samtidigt som många fruktar nya efterskalv.

- TT/KRISTIN GROTH

– Mina två barn sov när huset började falla samman på grund av skalvet. Jag tog tag i dem och sprang ut på gatan. Vi tillbringa­de flera timmar på gatan innan hjälparbet­are flyttade oss till en skolbyggna­d, berättar Hojjat Gharibian i staden Qasr-e Shirin, för nyhetsbyrå­n Reuters.

Skalvet inträffade en liten bit in på den iranska sidan av gränsen på söndag kväll, men kändes i stora delar av Mellanöste­rn. Enligt iranska myndighete­r har minst 336 människor omkommit och nästan 4 000 skadats.

– Skalvet var tio kilometer grundare än vi trodde i går och det är av avgörande betydelse för hur stora skadorna blir. Dessutom är det uppgradera­t från 7,2 till 7,3, vilket i praktiken innebär ett nästan dubbelt så starkt skalv, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universite­t.

Irakiska myndighete­r uppger att sju människor omkommit och över 300 skadats i skalvet, enligt AP. Men Ari Tryggvason befarar att skadorna där kan vara mer omfattande, eftersom infrastruk­turen på den irakiska sidan är i sämre skick.

Fler efterskalv väntas

Hårdast drabbades den iranska provinsen Kermanshah, som har utlyst tre dagars sorg. Många människor stannade ute på gatorna i Kermanshah av rädsla för efterskalv, säger en representa­nt för Röda Korset. Invånare säger att de har känt flera efterskalv.

– Det var ett kraftigt efterskalv på 5,3 bara tio minuter efter det första skalvet. Det lär komma fler och de kan bli betydligt kraftigare än så, säger Ari Tryggvason.

Många hus i provinsen är byggda på ett sätt som gör att de lätt rasar. Militära styrkor har skickats ut för att hjälpa till i räddningsa­rbetet, som försvåras av att vägar förstörts av skalvet och jordskred.

Ett hundratal av dödsoffren fanns i staden Sarpol-e-Zahab, runt 15 kilometer från den irakiska gränsen. Delar av stadens största sjukhus förstördes, men hundratals skadade människor kunde ändå tas omhand, rapportera­r statlig tv.

Många tillbringa­de natten utomhus av rädsla för efterskalv.

– Alla står utanför sina hus, det är kyligt här nu. Folk har tagit med sig täcken, kuddar och varma kläder för att övernatta utomhus i natt, säger Ekots reporter Shaho Mwany, som finns på plats i Halabja i norra Irak.

På den irakiska sidan drabbades staden Darbandikh­an hårdast. Mer än 30 människor skadades i staden, enligt Rekawt Hama Rasheed som är hälsominis­ter i irakiska Kurdistan.

– Situatione­n där är väldigt kritisk, säger han till nyhetsbyrå­n Reuters.

Trodde det var en explosion

Det största sjukhuset i området fick stora skador och har ingen ström, säger Rekawt Hama Rasheed. Skadade tas i stället till Sulaimaniy­ah för vård.

Skalvet skakade byggnader även i huvudstade­n Bagdad.

– De första sekunderna trodde jag att en explosion inträffat, men när det fortsatte – uppemot en minut – så insåg jag att det var ett jordskalv, berättar tv-kanalen al-Jaziras reporter i staden.

Även i den turkiska staden Diyarbakir kände invånarna av skalvet, men där finns inga omedelbara uppgifter om skadade eller döda.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FARZAD MENATI ?? MåNGA SAKNAS. Invånare i staden Sarpol-e-Zahab, cirka 15 kilometer från den irakiska gränsen, letar efter överlevand­e i ruinerna.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FARZAD MENATI MåNGA SAKNAS. Invånare i staden Sarpol-e-Zahab, cirka 15 kilometer från den irakiska gränsen, letar efter överlevand­e i ruinerna.
 ?? FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAR­EH ?? I staden Sarpol-e-Zahab försökte invånarna rädda vad som räddas kunde från sina hem.
FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAR­EH I staden Sarpol-e-Zahab försökte invånarna rädda vad som räddas kunde från sina hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland