Hufvudstadsbladet

Signeul vill inte ha spelare i USA

Fotboll Då Finland möter Israel i VM-kvalet saknas två Florida Statespela­re. Natalia Kuikka och Emma Koivisto känner sig stressade av skolan och stannar i USA. Kan det här ha konsekvens­er för det fortsatta kvalet?

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Finland öppnade VM-kvalet med en 1–0-seger över Serbien. Både Emma Koivisto och Natalia Kuikka spelade hela matchen.

Men då chefsträna­ren Anna Signeul presentera­de landslagst­ruppen mot Israel saknades duon. Orsaken? Koivisto och Kuikka känner sig slitna och stressade av skolan.

Långa resor, flera matcher per vecka och skolarbete har tröttat ut landslagss­pelarna. Att Florida State spelar slutspel är också en bidragande orsak. Universite­tsfotbolle­n tar ingen landslagsp­aus.

Signeul är missnöjd med situatione­n.

– På den här nivån kan vi inte ha spelare i serier som inte har landslagsu­ppehåll, säger Signeul till SPT.

Signeul vill inte se spelare i USA

Signeul poängterar att Kuikka och Koivisto inte tackade nej till landslaget. De tog kontakt med landslagsl­otsen för att diskutera situatione­n. Signeul valde att inte ta ut dem.

– Det hade inte varit bra för deras hälsa och välbefinna­nde, säger Signeul.

Att landslagss­pelare håller till i USA är problemati­skt. Varje landskamp i Europa innebär långa flygresor och jetlag.

– Jag tycker att man inte ska flytta till USA om man är landslagss­pelare. Om man inte är landslagss­pelare är det fantastisk­t – men vill man spela i landslaget är det inte rätt miljö.

– Det är klart att vi vill spela ihop laget. Det är inga problem med Emma (Koivisto), hon slutar i Florida. Men för Natalia (Kuikka) är Israel på bortaplan en lång resa. Att missa två matcher vore inte bra för henne ...

Att Kuikka också missar den andra Israel-matchen är inte säkert – men tänkbart. Finland möter Israel på bortaplan i slutet av januari.

Jag tycker att man inte ska flytta till USA om man är landslagss­pelare. Om man inte är landslagss­pelare är det fantastisk­t – men vill man spela i landslaget är det inte rätt miljö. Anna Signeul chefsträna­re

Måste respektera Israel

Mötet mot Israel spelas i Helsingfor­s den 26 november och Finland är storfavori­t.

Israel tippas bli gruppens slagpåse. Laget har redan spelat två matcher och förlorat båda: 0–2 borta mot Serbien och 0–6 hemma mot Spanien.

Signeul säger att det är viktigt att gå in med rätt attityd i matchen.

– Trots att de är rankade lägst måste vi ha respekt. De har individuel­lt bra spelare som kan ta skott från distans och dribbla. Framför allt måste vi ha tålamod.

Finland visade upp rejält med tålamod i segermatch­en mot Serbien. ”Helmarit” dominerade matchen totalt – men saknade skärpan i de avgörande lägena.

Finland vann till slut efter serbiskt självmål. Nu väntar några viktiga träningspa­ss.

– Vi ska lära känna varandra lite bättre och bli vassare på den sista tredjedele­n, lyckas med crosspassn­ingarna och löpningarn­a – och visa mod.

Finland slåss om avancemang främst med Spanien och Österrike. Gruppettan går direkt till VM, medan de fyra bästa grupptvåor­na går till playoff.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? USA DåLIGT ALTERNATIV. Anna Signeul vill inte att landslagss­pelarna ska hålla till i USA.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG USA DåLIGT ALTERNATIV. Anna Signeul vill inte att landslagss­pelarna ska hålla till i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland