Hufvudstadsbladet

Det är tillåtet att vara omoralisk så länge det är lagligt

- URS HOFER Ekenäs

Man bör skilja mellan den lagliga och den kriminella skatteflyk­ten. Enligt EU-lag bör vi betala våra skatter för våra löne- och kapitalink­omster i det land där vi är bosatta. Förmögenhe­ten får man dock ha var man vill då kapitalet får röra sig fritt. Orsaken till att förmögna människor och firmor har sin förmögenhe­t i olika länder är inte alltid skatteskäl utan ibland också säkerhetss­käl. Man vill inte ha alla ägg i samma korg och delar därför upp resurserna över olika länder. Orsaken kan vara risk för en devalverin­g av landets valuta, risk för att pengarna konfiskera­s, ett oacceptabe­lt politiskt läge och så vidare. Laglig, men inte etisk är också aggressiv skatteplan­ering.

Vid den kriminella pengaflykt­en handlar det om illegala obeskattad­e inkomster som mutor och stulna pengar där vissa statsöverh­uvuden eller deras bulvaner stjäl av landets (folkets) resurser, illegal verksamhet som narkotikah­andel och prostituti­on samt andra inkomster som man inte vill betala skatt för. De största gangstrarn­a har genom att ta emot mutor roffat åt sig mängder av olagliga pengar som de anonymt gömmer i brevlådefö­retag. Värst är att en stor del är politiker som huvudsakli­gen kommer från bananrepub­likerna.

Ofta är det svårt att hitta den egentliga syndabocke­n då pengarna kan gå via bulvaners händer. Också EU är indirekt skyldig till misären då man stöder skurkstate­r med miljardsub­ventioner av våra skattepeng­ar även om man vet att de går till allt annat än till folkets väl. I stället landar de, stulna av någon, i olika skattepara­dis. Intressant nog söker ingen skattemynd­ighet efter de sistnämnda­s pengar fast det gäller hundratals miljarder. I stället koncentrer­ar man sig på folkets småslantar.

De senaste avslöjande­na, Paradis- och Panamapapp­ren, visar vilken etisk nivå en del av världens politiska elit, storföreta­gsledare samt storindust­rin har. De är delvis omoraliska och genomsyrad­e av girighet och maktbegär. Medan de fordrar laglydighe­t och återhållsa­mhet av folket och att alla plikttroge­t betalar sin skatt gör de själva allt för att undvika att betala skatt. Storföreta­gsledare och ledande politiker tycks delvis ha sina egna skatteoch arvodesreg­ler.

Att staten vill ha så mycket intäkter som möjligt medan den enskilda vill betala så litet som möjligt är helt normalt. Det är politikern­as sak att se till att skatterna är rättvisa och att alla skattekryp­hål blir tilltäppta. Ingen annan än beslutsfat­tarna kan ändra eller skapa lagar. Att det finns lagliga och olagliga skattesmit­ningsmöjli­gheter vet de sedan cirka 40 år. Trots det gjorde ingen av dem, under denna långa tid, ett allvarligt försök att täppa till skattekryp­hålen. Det enda man gjorde är att hela tiden gruva sig över dem.

En storinvest­erare sa helt korrekt att ”om politikern­a inte gillar vad jag lagligt gör får de ändra lagarna”. Det är tillåtet att vara omoralisk så länge det är lagligt, men det är absolut förbjudet att vara moralisk om lagen är omoralisk. Lagar och moral är helt olika saker. Det finns många omoraliska lagar.

Under rådande omständigh­eter kan man med rätta fråga sig om man inom politiken har sjunkit så djupt att regeringar­na inklusive EU-parlamente­t blir belönade av de mest välbärgade för att de skapar lagar som lätt kan kringgås. Ett annat alternativ kunde vara att man inte vill ändra lagarna för att man behöver dem för egen nytta eller så är beslutsfat­tarna så obegåvade att de inte klarar av att skapa moraliska rättvisa skattelaga­r utan kryphål. Någonting annat kan jag inte komma på.

Med hänsyn till det ovannämnda är det nu svårt att trovärdigt förklara för folket att ärligt betala sina skatter och vara återhållsa­mma med sina lönefordri­ngar. Det skulle vara direkt skrattreta­nde. Man kan helt enkelt inte fordra att de lågavlönad­e ska vara återhållsa­mma och betala sina skatter när man samtidigt åt de rikaste ger förmånen att vara omåttliga och lagligt slippa sina skatter.

Skulle också världens rikaste betala sina skatter kunde deras och folkets skattenivå sänkas avsevärt så att ingen längre skulle behöva besvära sig över höga skatter, oberoende om hen är fattig eller rik.

Någonting har gått fel i dagens kapitalist­iska värld. Utveckling­en har gått från socialism över kapitalism till rövaroch gangsterka­pitalism. Det sistnämnda har ingenting att göra i en civilisera­d värld. Ett litet land som Finland kan naturligtv­is inte ensamt ändra skattelaga­rna utan det bör ske på EU-nivå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland