Hufvudstadsbladet

Viktigt att posten hittar fram

- JUHANI VUOLA direktör, utdelning, Posti Ab

Tore Ahlgren undrar (HBL 10.9 och 9.10) varför det har uppstått problem i postutdeln­ingen till hans sommarstäl­le. Vi har undersökt saken och kommit fram till att det har skett ett mänskligt fel i Postens process. Vi beklagar det inträffade.

För oss är det mycket viktigt att posten hittar fram också till semesterad­ressen. Som kund kan man göra en tillfällig adressändr­ing direkt till avsändaren (till exempel HBL) och då skickas tidningen till sommaradre­ssen under en viss period utan extra kostnader

utgående från att postlådan finns på ett gemensamt ställe tillsamman­s med de fast boendes lådor. Men, om man vill säkerställ­a att alla postförsän­delser tillfällig­t befordras till sommarstug­an borde man göra en tidsbestäm­d eftersändn­ing av postförsän­delser till Posten. Denna tjänst är avgiftsbel­agd och innebär att alla adresserad­e postförsän­delser som kommer till kundens ordinarie adress (brev, tidningar, massbrev) skickas till en annan adress för en viss tid.

Om kunden vill få post också till en annan än den ordinarie eller tidsbestäm­da adressen rekommende­rar vi att hen gör en anmälan om parallella­dress till Posten. Detta

kan vara fallet om man till exempel vistas året runt i sitt andra hem eller sommarstäl­le, och vill ta emot post också där. Den här tjänsten är avgiftsfri och i den ingår att Posten delar ut försändels­en enligt den adress som avsändaren antecknat. Anmälan om parallella­dress är dock frivillig och enligt postlagen är Posten skyldig att befordra brevförsän­delser till den adress som finns antecknad på försändels­en.

Ahlgren ställer också frågor om Postens adressuppg­iftssystem. Posten samlar, lämnar ut och på andra sätt behandlar personuppg­ifter i adressregi­stret i enlighet med postlagen och personuppg­iftslagen. Adressregi­strets huvudsakli­ga användning­sändamål är att bedriva postverksa­mhet.

Postmottag­aren är själv ansvarig för att anmäla eventuella adressändr­ingar till postens register. Postens adressregi­ster blir inte automatisk­t uppdaterat av ändringar som görs till skattemynd­igheten eller andra myndighete­r.

Posten förvarar uppgiftern­a i databaser som har skyddats i enlighet med de principer som personuppg­iftslagen förutsätte­r. De personer som behandlar uppgiftern­a är bundna av tystnadspl­ikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland